ΚΟΣΜΟΣ

O Πάπας επιπλήττει την «κουρασμένη» Ευρώπη, λέει ότι οι μετανάστες δεν είναι εγκληματίες

O Πάπας επιπλήττει την «κουρασμένη» Ευρώπη, λέει ότι οι μετανάστες δεν είναι εγκληματίες
REUTERS/Alberto Pizzoli/Pool

Ο πάπας Φραγκίσκος δήλωσε σήμερα θλιμμένος που η Ευρώπη δείχνει «κουρασμένη» και «περιχαρακωμένη» ενώ παράλληλα κάλεσε τους ευρωπαίους να σταματήσουν να βλέπουν τους μετανάστες ως εγκληματίες.

Ο Πάπας σε ομιλία του ενώπιον ευρωπαίων ηγετών, της καγκελαρίου Άγκελας Μέρκελ, του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και των προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Κομισιόν είπε:

«Τι έχει συμβεί με εσάς, την Ευρώπη του ουμανισμού, τους πρωταθλητές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και της ελευθερίας; Τι έχει συμβεί με εσένα Ευρώπη, το σπίτι των ποιητών, των φιλοσόφων, των καλλιτεχνών, των μουσικών, των ανδρών και γυναικών των γραμμάτων;»

«Τι έχει συμβεί με εσένα Ευρώπη, μητέρα των λαών και των εθνών, την μητέρα των σπουδαίων ανδρών και γυναικών που κρατήσατε ψηλά και θυσιάσατε ακόμη και τις ζωές σας, για την αξιοπρέπεια των αδελφών σας;»

Ο Πάπας μίλησε κατά την διάρκεια τελετής στην Σάλα Ρέτζια του Βατικανού στην οποία του απονεμήθηκε το βραβείο Καρλομάγνος που απονέμεται κάθε χρόνο από την πόλη Άαχεν της Γερμανίας σε άτομα για τη συνεισφορά τους στην ιδέα της Ευρώπης και στην ειρήνη στην περιοχή.

Ο Φραγκίσκος αποκάλεσε την Ευρώπη «κουρασμένη αλλά συγχρόνως πλούσια σε ενέργεια και δυνατότητες» η οποία «περιχαρακώνεται όλο και περισσότερο, αντί να αναλαμβάνει πρωτοβουλία ενσωμάτωσης όλων των ανθρώπων και ομάδων που αναζητούν νέες και παραγωγικές λύσεις στα προβλήματά τους».

Ο Αργεντίνος Πάπας, ο πρώτος μη-ευρωπαίος εδώ και 1.300 χρόνια, είπε πως η επιθυμία για ευρωπαϊκή ενότητα «δείχνει να ξεθωριάζει» και ότι «αυτοί που σκέφτονται να υψώσουν φράχτες» προδίδουν το όνειρο των ιδρυτών της σύγχρονης Ευρώπης.

«Ονειρεύομαι μια Ευρώπη που νοιάζεται για τα παιδιά, που προσφέρει αδελφική βοήθεια στους φτωχούς και στους νεοαφιχθέντες που αναζητούν αποδοχή επειδή έχουν χάσει τα πάντα και χρειάζονται καταφύγιο...Ονειρεύομαι μια Ευρώπη όπου το να είσαι μετανάστης δεν είναι έγκλημα».

Απευθυνόμενος στον Πάπα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς είπε πως η προσφυγική κρίση αποτελεί «μια σαφή πρόκληση για την Ευρώπη»

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, επισήμανε ότι ο Πάπας, ο οποίος έχει κάνει αναρίθμητες εκκλήσεις για καλύτερη μεταχείριση των μεταναστών, επέστρεψε από την επίσκεψή του από το νησί της Λέσβου, τον περασμένο μήνα μαζί με 12 Σύρους.

«Όταν παίρνεις μαζί σου 12 πρόσφυγες - σε σχέση με τον πληθυσμό του Βατικανού είναι πολύ παραπάνω από οτιδήποτε έχει κάνει οποιοδήποτε μέλος της Ε.Ε. – τότε γεμίζεις τις καρδιές μας με κουράγιο», είπε ο Γιούνκερ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ