ΚΟΣΜΟΣ

Είναι αυτός ο 21χρονος Ρώσος ο πρώτος εγκληματίας πολέμου στην Ουκρανία;

Είναι αυτός ο 21χρονος Ρώσος ο πρώτος εγκληματίας πολέμου στην Ουκρανία;
Ο 21χρονος Ρώσος στρατιώτης Βαντίμ Σισιμαρίν Ukraine General Prosecutor's Office

Όλα είναι έτοιμα για την πρώτη δίκη στο Κίεβο για εγκλήματα πολέμου από τότε που ο Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε την εισβολή στην Ουκρανία, την ώρα που το Κρεμλίνο εκφοβίζει τη Φινλανδία, η οποία επιδιώκει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, με τη Σουηδία να ακολουθεί κατά πόδας.

Σε αυτήν την οριακή στιγμή, ένας Ρώσος στρατιώτης αναμένεται να εμφανιστεί την Παρασκευή στο δικαστήριο κατηγορούμενος για τη δολοφονία ενός 62χρονου πολίτη. Η υπόθεση θεωρείται μόλις η πρώτη από τις περίπου 11.000 που απασχολούν τη γενική εισαγγελία της Ουκρανίας, κι ενώ η UNICEF ανακοίνωσε ότι μόνο τον Απρίλιο τουλάχιστον 100 παιδιά σκοτώθηκαν στον πόλεμο.

Ο κατηγορούμενος που θα εμφανιστεί στο περιφερειακό δικαστήριο του Κιέβου ονομάζεται Βαντίμ Σισιμαρίν και είναι ένας 21χρονος διοικητής του τμήματος αρμάτων μάχης Kantemirovskaya, ο οποίος βρίσκεται επί του παρόντος υπό κράτηση στην Ουκρανία.

Εικάζεται ότι ο 21χρονος πολεμούσε στην περιοχή Σούμι στη βορειοανατολική Ουκρανία όταν σκότωσε έναν άμαχο στις 28 Φεβρουαρίου στο χωριό Chupakhivka.

Ο Ρώσος κατηγορείται ότι πυροβόλησε εναντίον ενός αυτοκινήτου πολίτη όταν η συνοδεία στρατιωτικών οχημάτων του δέχτηκε επίθεση από ουκρανικές δυνάμεις. Στη συνέχεια οδήγησε το αυτοκίνητο μαζί με άλλους τέσσερις στρατιώτες στην προσπάθειά τους να διαφύγουν από Ουκρανούς μαχητές.

Ο Σισιμαρίν στη συνέχεια πυροβόλησε και σκότωσε τον άοπλο άνδρα, ο οποίος βρισκόταν σε ποδήλατο και μιλούσε στο τηλέφωνό του, αφού έλαβε εντολή «να σκοτώσει έναν άμαχο πολίτη για να μην τον αναφέρει στους Ουκρανούς υπερασπιστές», σύμφωνα με τους εισαγγελείς.

Το έγκλημα λέγεται ότι συνέβη κάποιες «δεκάδες μέτρα» από το σπίτι του θύματος και διαπράχθηκε με ένα τουφέκι AK-74.

Η υπόθεση κατατέθηκε αυτή την εβδομάδα σε ποινικό δικαστήριο. «Είναι εδώ [στην Ουκρανία], τον έχουμε», είπε η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας, Ιρίνα Βενεντίκτοβα, από το βαριά οχυρωμένο αρχηγείο της στο Κίεβο την Τρίτη.

Ένας εκπρόσωπος της εισαγγελίας είπε: «Οι εισαγγελείς και οι ανακριτές της SBU [οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες] έχουν συγκεντρώσει αρκετά στοιχεία για τη συμμετοχή του σε παραβίαση των νόμων και των εθίμων του πολέμου σε συνδυασμό με φόνο εκ προμελέτης. Για αυτές τις ενέργειες, αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης 10 έως 15 ετών ή ισόβια κάθειρξη».

Δύο άλλες υποθέσεις είναι πιθανό να εκδικαστούν στο δικαστήριο εντός των ημερών, συμπεριλαμβανομένης της ερήμην δίκης του Μιχαήλ Ρομάνοφ, ενός Ρώσου στρατιώτη που κατηγορείται για βιασμό και φόνο. Κατηγορείται ότι εισέβαλε σε ένα σπίτι τον Μάρτιο σε ένα χωριό στην περιοχή Μπροβάρσκι κοντά στο Κίεβο, δολοφόνησε έναν άνδρα και στη συνέχεια βίασε επανειλημμένα τη σύζυγό του ενώ «απείλησε αυτήν και το ανήλικο παιδί της με βία και όπλα».

Η δίκη καταγράφεται ως μια ακόμη προσπάθεια του Κιέβου να στρέψει το ενδιαφέρον επάνω του αλλά και μια ακόμη διπλωματική κίνηση που αυξάνει την πίεση στον Βλαντιμίρ Πούτιν μετά το σχέδιο της Φινλανδίας να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την προσδοκία ότι η Σουηδία θα ακολουθήσει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ