ΚΟΣΜΟΣ

Ιερουσαλήμ: Σκηνές βίας μπροστά στο φέρετρο της Παλαιστίνιας δημοσιογράφου

Ιερουσαλήμ: Σκηνές βίας μπροστά στο φέρετρο της Παλαιστίνιας δημοσιογράφου
Η ισραηλινή αστυνομία διέλυσε πλήθος που κρατούσε παλαιστινιακές σημαίες AP Photo

Επεισόδια σημειώθηκαν κατά την έξοδο του φερέτρου με τη σορό της Παλαιστίνιας δημοσιογράφου Σιρίν Αμπού Άκλεχ που δολοφονήθηκε με μια σφαίρα στο κεφάλι, έξω από νοσοκομείο στην Ιερουσαλήμ

Η ισραηλινή αστυνομία διέλυσε πλήθος που κρατούσε παλαιστινιακές σημαίες, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου και τοπικά ΜΜΕ.

Πλάνα που μεταδόθηκαν από το δίκτυο Palestine TV δείχνουν το φέρετρο της δημοσιογράφου του Al Jazeera, που σκοτώθηκε προχθές Τετάρτη στη διάρκεια μιας ισραηλινής επιδρομής στη Δυτική Όχθη, να κινδυνεύει να πέσει στο έδαφος ενώ Ισραηλινοί αστυνομικοί διαλύουν το πλήθος.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν τις ισραηλινές δυνάμεις να εισορμούν στον περίβολο του νοσοκομείου στην κατεχόμενη και προσαρτημένη Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Η Παλαιστίνια ρεπόρτερ που είχε και αμερικανική υπηκοότητα θα ταφεί σήμερα στην Ιερουσαλήμ, όπου μεγάλωσε, έπειτα από μια λειτουργία σε εκκλησία της παλιάς πόλης.

Τι αναφέρει η προκαταρκτική έρευνα του Ισραήλ για τη δολοφονία

Την ίδια ώρα, οι έρευνες είναι σε εξέλιξη για το πώς δολοφονήθηκε η Σιρίν Αμπού Άκλεχ.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε σήμερα πως δεν είναι δυνατό προσώρας να προσδιοριστεί η προέλευση των πυρών, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της έρευνάς του, σημειώνοντας πως θα μπορούσε να είναι παλαιστινιακής ή ισραηλινής προέλευσης.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό ειδησεογραφικό ιστότοπο Ynet, τον οποίο επικαλείται το Reuters, η έρευνα ανέφερε δύο πιθανότητες: η πρώτη, η Αμπού Άκλεχ να επλήγη από μαζικά πυρά Παλαιστίνιων μαχητών με κατεύθυνση ισραηλινά στρατιωτικά οχήματα και η δεύτερη, ένας Ισραηλινός στρατιώτης που ανταπέδιδε τα πυρά από ένα τζιπ προς έναν ένοπλο να τη σκότωσε κατά λάθος.

Το Reuters σημειώνει πως ο στρατός δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα του πρακτορείου για σχόλια.

«Είναι η αδελφή όλων των Παλαιστινίων»

Χιλιάδες Παλαιστίνοι απέτισαν φόρο τιμής στη Σιρίν την Πέμπτη, μία ημέρα μετά τον θάνατό της, σε επίσημη τελετή που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης. Η σορός της, καλυμμένη με την παλαιστινιακή σημαία, μεταφέρθηκε εκεί όπου την περίμεναν πολλοί αξιωματούχοι, ξένοι διπλωμάτες αλλά και απλοί πολίτες.

«Ήρθα για να πω αντίο σε αυτή που βρίσκεται βαθιά στις καρδιές μας», δήλωσε η Ντούαα Αμπού Άντι. Η Σιρίν Αμπού Άκλεχ «δεν είναι απλώς μέσα σε κάθε παλαιστινιακό σπίτι, αλλά σε κάθε αραβική καρδιά. Είναι η αδελφή όλων των Παλαιστινίων».

Μετά την τελετή πλήθος κόσμου ακολούθησε το ασθενοφόρο που μετέφερε τη σορό της ως το πέρασμα μεταξύ της Δυτικής Όχθης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, του παλαιστινιακού τομέα της πόλης που έχει καταλάβει και προσαρτήσει το Ισραήλ. Οι κάτοικοι της Δυτικής Όχθης, στη μεγάλη τους πλειονότητα, δεν έχουν πρόσβαση στην Ιερουσαλήμ.

Στη διάρκεια της τελετής στη Ραμάλα ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε ότι θεωρεί τις ισραηλινές αρχές «πλήρως υπεύθυνες» για τον θάνατο της Σιρίν, αρνούμενος μια κοινή έρευνα με το Ισραήλ.

«Οι ισραηλινές αρχές διέπραξαν αυτό το έγκλημα και δεν τις εμπιστευόμαστε», τόνισε, επισημαίνοντας ότι επιθυμεί να απευθυνθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Ο θάνατος της Σιρίν Αμπού Άκλεχ προκάλεσε κύμα θλίψης και οργής στα παλαιστινιακά εδάφη, στον αραβικό κόσμο, όπου πολίτες παρακολουθούσαν επί χρόνια τα ρεπορτάζ της, αλλά και στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Το πορτρέτο της δημοσιογράφου, της έβδομης που σκοτώνεται στα παλαιστινιακά εδάφη από το 2018 σύμφωνα με τους Δημοσιογράφους χωρίς Σύνορα (RSF), κρατούσαν διαδηλωτές που βγήκαν στους δρόμους στην Τουρκία, το Σουδάν και τον Λίβανο, ενώ προβλήθηκε και σε ένα κτίριο στη Ντόχα.

Πολλές αυθόρμητες διαδηλώσεις έχουν πραγματοποιηθεί από την Τετάρτη στα παλαιστινιακά εδάφη για να διαμαρτυρηθούν για τον θάνατό της. Στη Λωρίδα της Γάζας καλλιτέχνες έφτιαξαν το όνομά της με άμμο και ζωγράφισαν τοιχογραφία προς τιμή της, ενώ στο σημείο όπου σκοτώθηκε στη Τζενίν παιδιά άφησαν λουλούδια.

AP Photo/Adel Hana

Στη στέγη ενός σπιτιού στην κεντρική πλατεία της Ραμάλας τοποθετήθηκε ένα τεράστιο πορτρέτο της δημοσιογράφου μαζί με το μήνυμα: «Αντίο Σιρίν, αντίο φωνή της Παλαιστίνης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ