ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Πρώτη επικοινωνία των υπουργών Άμυνας ΗΠΑ-Ρωσίας σε 79 ημέρες πολέμου

Ουκρανία: Πρώτη επικοινωνία των υπουργών Άμυνας ΗΠΑ-Ρωσίας σε 79 ημέρες πολέμου
O Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, κατά την παρέλαση της 9ης Μαΐου στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας για την «Ημέρα της Νίκης» AP Photo/Vadim Ghirda, File

Την πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία στις 79 ημέρες που μετρά ο πόλεμος στο έδαφος της Ουκρανίας είχαν σήμερα, Παρασκευή, οι υπουργοί Άμυνας Ηνωμένων Πολιτειών και Ρωσίας, Λόιντ Όστιν και Σεργκέι Σοϊγκού αντίστοιχα, ενώ διπλωματική πρωτοβουλία ανέλαβε και ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, συνομιλώντας τηλεφωνικά με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στην επικοινωνία του με τον Σεργκέι Σοϊγκού, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας κάλεσε σε άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία και τόνισε τη σημασία της διατήρησης των γραμμών επικοινωνίας, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

Επρόκειτο για την πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία του Λόιντ Όστιν με τον Σεργκέι Σοϊγκού από τις 18 Φεβρουαρίου, επισήμανε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ξεκίνησε τα ξημερώματα της 24ης Φεβρουαρίου.

Ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου δήλωσε ακολούθως, μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας, ότι η επικοινωνία Όστιν - Σοϊγκού δεν έλυσε κανένα «ακανθώδες πρόβλημα».

«Η τηλεφωνική επικοινωνία δεν έλυσε κανένα ακανθώδες πρόβλημα, ούτε οδήγησε σε άμεσες αλλαγές στα όσα κάνουν ή λένε οι Ρώσοι», δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Το πρακτορείο Reuters μεταδίδει ότι ο Λόιντ Όστιν είχε προσπαθήσει πολλές φορές να συνομιλήσει με τον Σοϊγκού από τότε που ξεκίνησε η εισβολή, αλλά Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι δεν υπήρχε ανάλογη διάθεση από τη Μόσχα.

Οι ΗΠΑ και η Ρωσία έχουν δημιουργήσει μια ανοικτή γραμμή άμεσης επικοινωνίας μετά την εισβολή -την οποία η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση»- για να αποτρέψουν λάθος υπολογισμούς και κλιμάκωση στην περιοχή.

Η ανοικτή γραμμή άμεσης επικοινωνίας για στρατιωτική απεμπλοκή («κόκκινο τηλέφωνο») είναι μια ανοιχτή τηλεφωνική γραμμή που εδρεύει στα κεντρικά γραφεία της Ευρωπαϊκής Διοίκησης και υπάγεται στον στρατηγό της Πολεμικής Αεροπορίας Τοντ Γούλτερς, ο οποίος ηγείται όλων των αμερικανικών δυνάμεων στην ήπειρο.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, τόνισε ότι η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε «με πρωτοβουλία της αμερικανικής πλευράς».

«Συζητήθηκαν επίκαιρα ζητήματα διεθνούς ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στην Ουκρανία», μετέδωσε το TASS, επικαλούμενο το υπουργείο.

Επικοινωνία Σολτς - Πουτιν

Ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, είχε επίσης σήμερα μακρά τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, στη διάρκεια της οποίας ζήτησε εκ νέου άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Γερμανός καγκελάριος αναφέρει:

«Τρία πράγματα από τη σημερινή μακρά τηλεφωνική συνομιλία μου με τον Πούτιν: Πρέπει να υπάρξει το συντομότερο δυνατό κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία. Ο ισχυρισμός ότι εκεί κυβερνούν ναζί είναι λάθος. Και επισήμανα την ευθύνη της Ρωσίας για την παγκόσμια επισιτιστική κατάσταση».

Ο Όλαφ Σολτς είχε προαναγγείλει την επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο νωρίτερα σήμερα, όταν συμμετείχε στη συνεδρίαση της Επιτροπής 'Αμυνας του Ομοσπονδιακου Κοινοβουλίου.

«Φυσικά, κάποια στιγμή θα πρέπει να φτάσουμε στο σημείο που θα πρέπει να υπάρξουν και πάλι διπλωματικές πρωτοβουλίες», δήλωσε και πρόσθεσε ότι στόχος είναι «να βρεθεί μια διέξοδος από αυτόν τον τρομερό πόλεμο με τους τρομερούς αριθμούς θυμάτων, τις καταστροφές και όλη τη ματαιότητα που φέρνει ο πόλεμος μαζί του».

ΗΠΑ και Βρετανία συντονίζουν τη βοήθεια στην Ουκρανία

Ανακοίνωση που εξέδωσε, εν τω μεταξύ, σήμερα το βρετανικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας, Μπεν Ουάλας, και ο Αμερικανός ομόλογός του, Λόιντ Όστιν, συζήτησαν τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να γίνουν για να βοηθηθεί η Ουκρανία, περιλαμβανομένης της στρατιωτικής βοήθειας, σε συνομιλίες που έλαβαν χώρα αυτήν την εβδομάδα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με ενότητα και αποφασιστικότητα για να παράσχουμε στην Ουκρανία ό,τι χρειάζεται για να αμυνθεί κατά της απρόκλητης εισβολής της Ρωσίας» δήλωσε ο Μπεν Ουάλας, σύμφωνα με την ανακοίνωση που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα μετά την συνάντηση που είχε με τον Λόιντ Όστιν προχθές Τετάρτη.

«Συζητήσαμε τα επόμενα βήματα για να παράσχουμε αμυντική υποστήριξη στην Ουκρανία, καθώς επίσης το AUKUS [αμυντικό σύμφωνο μεταξύ Αυστραλίας, Ηνωμένων Πολιτειών και Βρετανίας] το μέλλον του ΝΑΤΟ, και άλλες πτυχές της κοινής μας ασφάλειας» επισήμανε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ