ΚΟΣΜΟΣ

Κύπρος - Αναστασιάδης: Οι κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας δεν πρέπει να βλάπτουν τα κράτη – μέλη της

Κύπρος - Αναστασιάδης: Οι κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας δεν πρέπει να βλάπτουν τα κράτη – μέλη της
Τα μέτρα κατά της Ρωσίας από την ΕΕ δεν πρέπει να βλάπτουν τα κράτη - μέλη της, υποστηρίζει ο Νίκος Αναστασιάδης ΑΠΕ/ΜΠΕ

Προβληματισμό ως προς το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Προβληματισμό ως προς το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

«Εάν και εφόσον κάποια από αυτά τα μέτρα που εισηγείται η ΕΕ κατά της Ρωσίας, δεν βοηθούν και δεν είναι προς τον στόχο που επιδιώκει η ΕΕ, τότε απλώς δεν θα υιοθετηθούν, δήλωσε ο ίδιος, μιλώντας προς τους δημοσιογράφους.

Ο Νίκος Αναστασιάδης κατά το περιθώριο της τελετής κατάθεσης του θεμέλιου λίθου της νέας πτέρυγας Αποκατάστασης του Μελάθρου Αγωνιστών ΕΟΚΑ, στην Παλώδια, ρωτήθηκε πώς θα κινηθεί επ΄αυτού η κυπριακή κυβέρνηση αναφορικά με την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Μεταξύ άλλων παραδέχτηκε ότι «ήδη έχουν προβληθεί κάποιοι προβληματισμοί όσον αφορά την 6η δέσμη μέτρων.

«Αυτό που έχουμε πει, είναι ότι θα πρέπει να είναι στοχευμένα τα μέτρα προκειμένου να έχουν αποτελέσματα. Θα πρέπει την ίδια ώρα να υπολογίζεται από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο αντίκτυπος στα κράτη μέλη της και τελικά αντί να είναι κυρώσεις εναντίον του εισβολέα να είναι κυρώσεις εναντίον των κρατών μελών. Συνεπώς, ανάλογα θα πράξουμε» είπε ο ίδιος.

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «είμαστε υπέρ της ενότητας της ΕΕ, υπέρ των μέτρων που πρέπει να λαμβάνονται οσάκις παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο. Και αυτό δεν μπορεί βεβαίως να εξαιρεί την Κύπρο».

Σε ερώτηση, αν υπάρχει περίπτωση να μη συμμετέχει η ΚΔ, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν υπάρχει κάτι ανάλογο. Εκείνο που υπάρχει, είναι ότι εάν και εφόσον κάποια των μέτρων που εισηγούνται τα οποία έχουμε επισημάνει και με τεκμηρίωση έχουμε καταδείξει ότι δεν βοηθούν, δεν είναι προς τον στόχο που επιδιώκει η ΕΕ, απλά εκείνα τα συγκεκριμένα μέτρα δεν θα υιοθετηθούν».

Κληθείς να πει κατά πόσο υπάρχει περίπτωση να ανοίξει και για την Κύπρο η συζήτηση περί ένταξης στο ΝΑΤΟ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «θεωρώ είναι πάρα πολύ πρόωρο να συζητείται κάτι ανάλογο, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα που, και να ήταν επιθυμία της κυπριακής κυβέρνησης, θα προσέκρουε σε διαδικαστικά θέματα και ιδιαίτερα στην άρνηση βεβαίως της Τουρκίας. Χρειάζεται ομοφωνία για να γίνει κάποιο (κράτος) μέλος του ΝΑΤΟ. Πέραν τούτου, είμαστε μια μικρή χώρα, χρειαζόμαστε προστασία βεβαίως, το θέμα είναι να είναι αποτελεσματική η προστασία και οι αποφάσεις να τυγχάνουν και της έγκρισης του λαού».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ