ΚΟΣΜΟΣ

Φινλανδός ΥΠΕΞ: Δεν ζητάμε άδεια από τη Ρωσία για το ΝΑΤΟ

Φινλανδός ΥΠΕΞ: Δεν ζητάμε άδεια από τη Ρωσία για το ΝΑΤΟ
Ως προς τις ενστάσεις που προβάλλει η Τουρκία ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών εκτίμησε ότι θα βρεθεί λύση AP Photo/Michael Sohn

Πεπεισμένος ότι τόσο το Ελσίνκι, όσο και η Στοκχόλμη, θα ενταχθούν στις δομές του ΝΑΤΟ δήλωσε ο επικεφαλής της φινλανδικής διπλωματίας, Πέκα Χααβίστο, προσερχόμενος στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας στο Βερολίνο.

«Δεν ζητάμε άδεια από τη Μόσχα», αλλά επικοινωνούμε, δήλωσε ο Πέκα Χααβίστο ως προς την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε νωρίτερα ο Φινλανδός πρόεδρος, Σάουλι Νιινίστο, με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Επισήμανε οι δύο χώρες μοιράζονται ειρηνικά κοινά σύνορα -«και θέλουμε να τα διατηρήσουμε έτσι», υπογράμμισε.

Ως προς τις ενστάσεις που έχει προβάλει η Τουρκία ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών εκτίμησε ότι θα βρεθεί λύση.

Ανέφερε πως ήδη συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προκειμένου «να χαμηλώσει η ένταση» που προκλήθηκε κατόπιν των επιφυλάξεων που εξέφρασε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφορικά με την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Συμμαχία.

Διαβάστε αναλυτικά

Τουρκικό παζάρι για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

«Μίλησα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και θα συναντηθούμε και σήμερα. Είμαι αισιόδοξος ότι θα βρούμε λύση» δήλωσε ο κ. Χααβίστο προσερχόμενος στην άτυπη σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ και, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε ότι είναι πολλά τα θέματα που ενδεχομένως απασχολούν ένα κράτος-μέλος ενόψει της ένταξης της Φινλανδίας, εξου και η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μήνες.

«Και ασφαλώς όλα τα κράτη-μέλη έχουν τη δυνατότητα να εμποδίσουν ή να καθυστερήσουν την ένταξη», επισήμανε. Σε αυτό το διάστημα, τόνισε, είναι σημαντικές οι εγγυήσεις άλλων κρατών-μελών για την ασφάλεια της χώρας, καθώς δεν θα καλύπτεται ακόμη από το Άρθρο 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ.

Κατά την άτυπη ΝΑΤΟϊκή σύνοδο στο Βερολίνο θα ζητηθεί η αποσαφήνιση της τουρκικής θέσης κατόπιν της ανοιχτής διαφωνίας που εξέφρασε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως προς την προσχώρηση των δύο σκανδιναβικών χωρών στη Συμμαχία.

Στο αποψινό δείπνο εργασίας παρίστανται οι υπουργοί Εξωτερικών της Σουηδίας Αν Λιντε και της Φινλανδίας Πέκα Χααβίστο, ενώ την Κυριακή στις 15:30 (ώρα Ελλάδος) έχει προγραμματιστεί να δοθεί κοινή συνέντευξη Τύπου της Γερμανίδας ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ και του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Η Φινλανδία πρόκειται να υποβάλει επίσημα αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ την επόμενη εβδομάδα, εφόσον το Κοινοβούλιο αποφασίσει σχετικά τη Δευτέρα, όπως ανέφερε ο Πέκα Χααβίστο.

Πούτιν προς πρόεδρο Φινλανδίας: «Λάθος» το τέλος της αμυντικής ουδετερότητάς σας

Κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Φινλανδό ομόλογό του, Σάουλι Νιινίστο, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ότι το τέλος της αμυντικής ουδετερότητας της Φινλανδίας θα ήταν «λάθος», βάσει ανακοίνωσης που εκδόθηκε από το Κρεμλίνο.

«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπογράμμισε πως το τέλος της παραδοσιακής πολιτικής της στρατιωτικής ουδετερότητας θα ήταν ένα λάθος, εφόσον δεν υπάρχει καμιά απειλή για την ασφάλεια της Φινλανδίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Μια τέτοια αλλαγή του πολτικού προσανατολισμού της χώρας μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις ρωσο-φινλανδικές σχέσεις, οι οποίες για χρόνια αναπτύσσονταν σε πνεύμα καλής γειτονίας και συνεργασίας μεταξύ εταίρων, όντας αμοιβαία επωφελείς», προστίθεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Ως προς το μέτωπο της Ουκρανίας, κατά την ίδια ανακοίνωση ο Πούτιν ενημέρωσε τον Φινλανδό ομόλογό του για «την πορεία των ρωσο-ουκρανικών συνομιλιών», με τη Μόσχα να υποστηρίζει πως οι διαπραγματεύσεις «έχουν πρακτικά διακοπεί από το Κίεβο, το οποίο δεν εκδηλώνει κανένα ενδιαφέρον για εποικοδομητικό και σοβαρό διάλογο».

Από φινλανδικής πλευράς αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η προεδρία της σκανδιναβικής χώρας πως «η συνομιλία υπήρξε άμεση και χωρίς περιστροφές και διεξήχθη χωρίς εκνευρισμό» Προστίθεται πως «θεωρήθηκε σημαντικό να αποφευχθούν οι εντάσεις».

Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι η προσπάθεια της Φινλανδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ συνιστά εχθρική κίνηση που «σίγουρα» αποτελεί απειλή για την ασφάλειά της, στην οποία θα απαντήσει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ