ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: To πρώτο κρούσμα μικροκεφαλίας σε έμβρυο που η μητέρα του μολύνθηκε από τον ιό Ζίκα

Ισπανία: To πρώτο κρούσμα μικροκεφαλίας σε έμβρυο που η μητέρα του μολύνθηκε από τον ιό Ζίκα
REUTERS/Oswaldo Rivas (φωτογραφία αρχείου)

Το πρώτο κρούσμα του ιού Ζίκα στην Ευρώπη που συνδέεται με μικροκεφαλία, αναφέρθηκε την Παρασκευή 6 Μαΐου στην Ισπανία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η έγκυος έχει μολυνθεί από τον ιό και από δάγκειο πυρετό και το έμβρυο παρουσιάζει ανωμαλίες.

Το υπουργείο Υγείας της χώρας αναφέρει ότι, πρόκειται για την πρώτο κρούσμα στην Ισπανία και τονίζει ότι μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 105 άτομα που έχουν μολυνθεί από τον ιό, τα 13 από αυτά είναι έγκυες.

Το ισπανικό υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι όλοι οι ασθενείς που έχουν προσβληθεί από το Ζίκα επισκέφθηκαν τις χώρες στη Λατινική Αμερική που έχουν πληγεί.

Τον περασμένο Φεβρουάριο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έστειλε σήμα SOS για τη ραγδαία εξάπλωση του ιού. Οι ερευνητές συμφώνησαν ότι υπάρχουν έντονες ενδείξεις ότι η μικροκεφαλία συνδέεται με την μόλυνση από τον ιό Ζίκα.

Οι πρώτες εκθέσεις σχετικά με τη σχέση μεταξύ του ιού Ζίκα και της εμφάνισης μικροκεφαλίας, έγιναν το Δεκέμβριο του 2015, όταν οι αρχές της Βραζιλίας ανέφεραν ότι 2.400 μωρά στη χώρα γεννήθηκαν με την ανίατη εγκεφαλική βλάβη μετά τη μόλυνση της μητέρας τους από τον ιό.

Ο ιός έχει εξαπλωθεί σε πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής. Οι αρχές της χώρας παροτρύνουν τις γυναίκες να αποφεύγουν την εγκυμοσύνη για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.

Στις 5 Μαΐου, ο ΠΟΥ εξέδωσε έκθεση προόδου σχετικά με το Ζίκα τονίζοντας ότι ο ιός συνεχίζεται να εξαπλώνεται και έχει τη δυνατότητα για περαιτέρω εξάπλωση.

Τον Απρίλιο του 2016, ερευνητές στο Εκουαδόρ και το βορειοανατολικό τμήμα της Βραζιλίας ανίχνευσαν τον ιό Ζίκα σε πιθήκους κάνοντας λόγο για ένα νέο κύκλο μετάδοσης του ιού που θα μπορούσε να επιτρέψει στον ιό να συνεχιστεί την εξάπλωσή του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ