ΚΟΣΜΟΣ

«Έκπληκτος» ο Φινλανδός πρόεδρος με την «ψυχραιμία» Πούτιν όταν μίλησαν για το ΝΑΤΟ

«Έκπληκτος» ο Φινλανδός πρόεδρος με την «ψυχραιμία» Πούτιν όταν μίλησαν για το ΝΑΤΟ
Το γεωοπολιτικό τοπίο που έχει διαμορφωθεί στην Ευρώπη δεν αφήνει μεγάλα «περιθώρια» για αμυντικά αδέσμευτες χώρες, δηλώνει ο Σαούλι Νιινίστο EPA / MAURI RATILAINEN

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία κατέδειξε ότι «είναι έτοιμοι να επιτεθούν σε ανεξάρτητη γειτονική χώρα», δηλώνει ο Φινλανδός πρόεδρος, Σαούλι Νιινίστο, σε συνέντευξή του στο δίκτυο CNNi, εξηγώντας την απόφαση της Φινλανδίας να υποβάλει αίτημα ένταξης στις δομές του ΝΑΤΟ.

Αν και ο ίδιος δεν θεωρεί ότι η Ρωσία θα μπορούσε να επιτεθεί στη Φινλανδία τώρα ή στο μέλλον, ο Σαούλι Νιινίστο επισημαίνει πως το γεωοπολιτικό τοπίο που έχει διαμορφωθεί στην Ευρώπη δεν αφήνει μεγάλα «περιθώρια» για αμυντικά αδέσμευτες χώρες.

Μιλώντας στην εκπομπή «State of the Union», ο Φινλανδός πρόεδρος αναφέρθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν για να τον ενημερώσει προσωπικά για την απόφαση της Φινλανδίας, λέγοντας πως του προκάλεσε έκπληξη η ήρεμη αντίδραση του Ρώσου προέδρου.

«Στην πραγματικότητα, η έκπληξη ήταν ότι αντέδρασε τόσο ψύχραιμα» είπε ο Σαούλι Νιινίστο, προσθέτοντας πως κατά τη συνομιλία δεν διατυπώθηκαν απειλές, αν και η χώρα του παραμένει σε εγρήγορση.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επισήμανε πως θεωρεί λανθασμένη την κίνηση της Φινλανδίας να εγκαταλείψει την αμυντική ουδετερότητα, σημειώνοντας πως δεν απειλείται από τη Ρωσία. «Συνολικά, η συζήτηση ήταν ψύχραιμη και ήρεμη» είπε ο Φινλανδός πρόεδρος.

Ως προς τις ενστάσεις που προβάλλει η Τουρκία στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας, ο Σαούλι Νιινίστο ανέφερε πως αν και έμεινε «έκπληκτος» από τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «δεν ανησυχεί» για το ενδεχόμενο να μπλοκάρει πράγματι η Άγκυρα την προσχώρηση του Ελσίνκι στο ΝΑΤΟ.

«Θεωρώ πως θα υπάρξουν πολλές συζητήσεις ακόμη, και δεν ανησυχώ ιδιαίτερα» είπε μιλώντας στο CNNi.

Ο Φινλανδός πρόεδρος είχε ήδη δηλώσει έτοιμος να συνομιλήσει με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφορικά με τις τουρκικές ενστάσεις. Ο Νιινίστο αναφέρει ότι είναι «ελαφρώς μπερδεμένος» για τη στροφή στην τουρκική στάση, όπως την χαρακτήρισε.

«Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι μία ξεκάθαρη απάντηση, είμαι έτοιμος να έχω μία νέα συζήτηση με τον πρόεδρο Ερντογάν αναφορικά με τα ζητήματα που έθεσε» δήλωσε την Κυριακή ο Φινλανδός πρόεδρος.

Η Φινλανδία ανακοίνωσε επίσημα ότι θα ζητήσει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και η Σουηδία αναμένεται ότι θα ακολουθήσει εντός της ημέρας το παράδειγμά της, ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ωστόσο, οι ενστάσεις της Τουρκίας μπορεί να αποτελέσουν εμπόδιο, καθώς οποιαδήποτε απόφαση για διεύρυνση του ΝΑΤΟ απαιτεί ομόφωνη έγκριση από τα 30 κράτη-μέλη. Η Άγκυρα διαμηνύει μεν ότι «δεν κλείνει την πόρτα» της Συμμαχίας σε Στοκχόλμη και Ελσίνκι, εντούτοις απαιτεί διαπραγμάτευση, η οποία και θα μπορούσε να καθυστερήσει την επιδιωκόμενη fast-track διαδικασία προσχώρησης των μέχρι σήμερα αμυντικά αδέσμευτων σκανδιναβικών χωρών στους κόλπους του ΝΑΤΟ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ