ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Προβάδισμα για το CDU στις εκλογές της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας

Γερμανία: Προβάδισμα για το CDU στις εκλογές της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας
Οι κάλπες του κρατιδίου θεωρούνται παραδοσιακά βαρόμετρο για τις εθνικές εκλογές στη Γερμανία AP Photo/Jens Meyer, file

Προβάδισμα στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) με 35% (33% στις εκλογές του 2017) δίνουν τα exit poll του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD στις ιδιαίτερης σημασίας εκλογές της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας, του πολυπληθέστερου κρατιδίου της Γερμανίας.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) εξασφαλίζει 27,5% (31,2%) και ακολουθούν οι Πράσινοι με 18,5%, τριπλασιάζοντας το ποσοστό του 2017 (6,4%), η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) με 6% (7,4%) και οι Φιλελεύθεροι (FDP), οι οποίοι βρίσκονται στο όριο του 5% από 12,6% το 2017.

Η μέχρι τώρα κυβέρνηση συνασπισμού CDU-FDP θεωρείται πλέον εξαιρετικά δύσκολο να μπορεί να συνεχίσει ως έχει, ενώ δεν είναι απίθανο οι Χριστιανοδημοκράτες να μην καταφέρουν να ορίσουν καν τον πρωθυπουργό, αλλά να σχηματιστεί κυβέρνηση με επικεφαλής από το SPD.

Περίπου 13 εκατομμύρια ψηφοφόροι κλήθηκαν στις κάλπες της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας σήμερα, Κυριακή, στην πιο σημαντική εκλογική αναμέτρηση της χρονιάς -την οποία το περιοδικό Der Spiegel έχει χαρακτηρίσει «μικρές βουλευτικές εκλογές».

Οι κάλπες του κρατιδίου θεωρούνται παραδοσιακά βαρόμετρο για τις εθνικές εκλογές.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, του SPD, παρακολουθεί με προσοχή την εκλογική αυτή αναμέτρηση, μετά την ήττα που υπέστη το κόμμα του στις εκλογές που διεξήχθησαν στο κρατίδιο Σλέσβιγκ-Χόλσταϊν της Γερμανίας μόλις το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) ηγούνται τώρα ενός συνασπισμού μαζί με τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία.

Ωστόσο οι πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις είχαν ήδη καταδείξει ότι η κυβέρνηση του Χέντρικ Βιστ αντιμετώπιζε σκληρή πρόκληση από το SPD, του οποίου ηγείται ο Τόμας Κουτσάτι, που ακολουθεί στις δημοσκοπήσεις με μόλις δύο με τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες διαφορά.

Αν και οι επόμενες βουλευτικές εκλογές για το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο του Βερολίνου απέχουν ακόμη κάποια χρόνια, στο ομοσπονδιακό σύστημα της Γερμανίας, οι εκλογές που γίνονται σε επίπεδο κρατιδίων αποτελούν εξαιρετικά σημαντικούς δείκτες της γενικής διάθεσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ