ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Θανατηφόρα ρωσικά βέλη χτύπησαν σπίτια στο Ιρπίν - «Είναι παντού» λένε οι κάτοικοι

Ουκρανία: Θανατηφόρα ρωσικά βέλη χτύπησαν σπίτια στο Ιρπίν - «Είναι παντού» λένε οι κάτοικοι
Τα λεγόμενα flechettes, «μικρά βέλη», είναι τοποθετημένα σε οβίδες, οι οποίες όταν εκρήγνυνται, τα εκτοξεύουν κατά χιλιάδες σε μεγάλη ακτίνα AP Photo / Ben Curtis

Περισσότερο από ένα μήνα αφότου ο ουκρανικός στρατός ανέκτησε τον έλεγχο του Ιρπίν από τους Ρώσους, οι κάτοικοι εξακολουθούν να βρίσκουν μικρά βέλη που μοιάζουν με καρφιά διάσπαρτα στον κήπο τους ή καρφωμένα βαθιά στους τοίχους των σπιτιών τους.

«Δεν μπορείτε να τα βγάλετε με τα χέρια σας, πρέπει να χρησιμοποιήσετε πένσα», είπε ο Βολοντιμίρ Κλιμασέβσκι, κάτοικος του Ιρπίν, δείχνοντας τον τοίχο με τα βέλη.

Τα λεγόμενα flechettes, «μικρά βέλη» στα γαλλικά, είναι εφεύρεση του Α' Παγκοσμίου Πολέμου όταν οι Σύμμαχοι τα χρησιμοποίησαν για να χτυπήσουν όσο το δυνατόν περισσότερους στρατιώτες του εχθρού.

Βρίσκονται σε οβίδες που εκτοξεύονται από τανκς. Όταν η οβίδα εκρήγνυται, αρκετές χιλιάδες από τα βέλη αυτά, εκτοξεύονται σε μια μεγάλη ακτίνα.

Τα flechette δεν έχουν απαγορευθεί, αλλά η χρήση τους σε περιοχές αμάχων θεωρείται έγκλημα πολέμου, καθώς καρφώνονται στο σώμα και μπορεί να προκαλέσουν θάνατο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες τα χρησιμοποίησαν κατά τον πόλεμο του Βιετνάμ και το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων κατηγόρησε τον ισραηλινό στρατό ότι τα χρησιμοποίησε εναντίον αμάχων το 2010 στη Γάζα, σύμφωνα με έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Βρέθηκαν ξανά σε πόλεις και χωριά βόρεια του Κιέβου, τα οποία είχαν καταλαβει από τον Μάρτιο οι ρωσικές δυνάμεις.

Το Ιρπίν, προάστιο του Κιέβου, δεν είναι το μόνο μέρος όπου εμφανίστηκαν τα θανατηφόρα βέλη.

Στο χωριό Αντρίβκα, περίπου 12 μίλια (20 χιλιόμετρα) δυτικά του Ιρπίν, ο αγρότης Βαντίμ Μπόζκο δήλωσε στο CNNi ότι βρήκε καρφιά σκορπισμένα κατά μήκος του δρόμου που οδηγεί στο σπίτι του.

Τα βελάκια βρέθηκαν επίσης σε σορούς στο προάστιο Μπούτσα του Κιέβου, σύμφωνα με τη Λιουντμίλα Ντενίσοβα, διαμεσολαβήτρια της Ουκρανίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Ντενίσοβα είπε τον περασμένο μήνα ότι μετά την «απελευθέρωση πόλεων στην περιοχή του Κιέβου, αποκαλύπτονται νέες θηριωδίες των ρωσικών στρατευμάτων».

«Οι ιατροδικαστές βρήκαν φλεγμονές στα σώματα των κατοίκων της Μπούτσα και του Ιρπίν. Οι [Ρώσοι] εκτόξευσαν οβίδες για να βομβαρδίσουν κτήρια κατοικιών σε πόλεις και προάστια», δήλωσε η Ντενίσοβα, ωστόσο δεν είναι σαφές εάν αυτά τα βέλη ευθύνονταν για τον θάνατό τους.

Ο Κλιμασέβσκι, 57 ετών, θυμάται ακόμα ξεκάθαρα την ημέρα που άρχισαν να πέφτουν βροχή πάνω του. Ήταν 5 Μαρτίου και ήταν ξαπλωμένος στο πάτωμα στο σπίτι του, μακριά από το παράθυρο. Μια οβίδα χτύπησε το διπλανό σπίτι, αλλά δεν κατάφερε να εκραγεί. Τα βελάκια κάλυψαν την περιοχή και κατέστρεψαν το παράθυρο στο αυτοκίνητό του, είπε.

Οι γείτονές του, Αντζέλικα Κολομίεκ 53 ετών και Ιχόρ Νοβαχάτνι 64 ετών, διέφυγαν από το Ιπρίν εν μέσω μαχών τον Μάρτιο. Όταν επέστρεψαν μετά από αρκετές εβδομάδες απομάκρυνσης, είπαν ότι βρήκαν πολυάριθμα καρφιά διάσπαρτα στον κήπο και στην στέγη τους.

«Τα βρίσκουμε παντού», είπε ο Νοβαχάτνι, δείχνοντας τα βελάκια που βρίσκονται ακόμα στην οροφή του αίθριου.

Lethal Russian flechette projectiles hit homes in Ukrainian town of Irpin. 'They are everywhere,' say residents - Βy Ivana Kottasová, Oleksandra Ochman and David von Blohn, CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ