ΚΟΣΜΟΣ

Περιβάλλον: Νέο ταμείο για την κλιματική αλλαγή ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας

Περιβάλλον: Νέο ταμείο για την κλιματική αλλαγή ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας
Η συγκεκριμένη δαπάνη θα γίνει στο πλαίσιο της δέσμευσης της χώρας για μηδενικές εκπομπές έως το 2050 AP/Mark Mitchell

Τουλάχιστον 1,82 δισ. δολάρια αναμένεται να δαπανήσει η Νέα Ζηλανδία για την περαιτέρω μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου τα επόμενα τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης τη Δευτέρα.

Η συγκεκριμένη δαπάνη θα γίνει στο πλαίσιο της δέσμευσης της χώρας για μηδενικές εκπομπές έως το 2050.

Το νέο ταμείο (The Climate Emergency Response Fund) θα λάβει αρχικά 2,71 δισεκατομμύρια ευρώ από τα έσοδα του ειδικού προγράμματος εσόδων για τις εκπομπές ρύπων, ενώ 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ θα είναι διαθέσιμα στον προϋπολογισμό.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι 520,54 εκατομμύρια ευρώ από τον αρχικό προϋπολογισμό των 2,71 δισεκατομμυρίων ευρώ έχουν ήδη διατεθεί για τη χρηματοδότηση διεθνών δράσεων αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, αλλά και για τη χρηματοδότηση ενός ταμείου περιορισμού της χρήσης άνθρακα.

Το νέο ταμείο θα χρηματοδοτηθεί με μελλοντικά έσοδα του προγράμματος μείωσης εκπομπών ρύπων.

Το νέο σχέδιο για τη μείωση της εκπομπής των ρύπων «είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία που είχαμε εδώ και δεκαετίες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά και για να κινηθούμε προς την κατεύθυνση μιας οικονομίας μεγαλύτερων μισθών και μικρότερων εκπομπών ρύπων που θα εξασφαλίζει μεγαλύτερη οικονομική ασφάλεια, αλλά και θα δημιουργεί θέσεις εργασίας», όπως ανέφερε σε μία ανακοίνωσή της, η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Τζασίντα Άρντερν.

Η κυβέρνηση θα εισάγει επίσης, έναν μηχανισμό εσόδων για την εκπομπή βλαβερών αερίων στον αγροτικό τομέα, από το 2025.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ