ΚΟΣΜΟΣ

Πέσκοφ: Η ένταξη Σουηδίας - Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ δεν θα ενισχύσει την ασφάλεια

Πέσκοφ: Η ένταξη Σουηδίας - Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ δεν θα ενισχύσει την ασφάλεια
Αυστηρή προειδοποίηση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ (Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File)

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ της Φινλανδίας και της Σουηδίας ούτε θα ενισχύσει ούτε θα βελτιώσει την αρχιτεκτονική ασφαλείας της ηπείρου μας»: αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πέσκοφ, εκφράζοντας παράλληλα «την ανησυχία της Ρωσίας».

Ο Ντμίτρι Πέσκοφ προσέθεσε, επίσης, πως η Μόσχα παρακολουθεί στενά τις επιπτώσεις που θα έχει η ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ στην ασφάλεια της χώρας.

Σε μια αυστηρή προειδοποίηση απέναντι στη Φινλανδία και τη Σουηδία είχε προχωρήσει νωρίτερα και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ, τονίζοντας πως οι δύο χώρες δεν πρέπει να αυταπατώνται και να πιστεύουν ότι η Μόσχα απλώς θα ανεχτεί την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.

«Θα είναι λάθος με εκτεταμένες επιπτώσεις» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος, όπως μεταδίδει το Reuters.

Την ίδια ώρα, ο Ριαμπκόφ υποτίμησε τη βεβαιότητα που έχουν Στοκχόλμη και Ελσίνκι ότι η ένταξή τους στο ΝΑΤΟ θα αυξήσει την ασφάλειά τους.

«Η κατάσταση φυσικά αλλάζει δραματικά με όσα συμβαίνουν (...) στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Είναι ξεκάθαρο για εμάς ότι όπως και η ασφάλεια της Φινλανδίας, έτσι και η ασφάλεια της Σουηδίας δε θα ενισχυθεί με την ένταξη στο ΝΑΤΟ» σημείωσε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ.

Στρατηγικό πλήγμα

Στρατηγικό πλήγμα δέχεται η Ρωσία με αμφότερες τη Φινλανδία και τη Σουηδία να κάνουν το μεγάλο βήμα προς το ΝΑΤΟ, «φέρνοντας» τη Συμμαχία πιο κοντά στα ρωσικά σύνορα από οποιαδήποτε άλλη στιγμή κατόπιν της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης. Οι σκανδιναβικές χώρες «αποτινάσσουν» την αμυντική ουδετερότητα εν μέσω της νέας γεωπολιτικής πραγματικότητας που έχει δημιουργήσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, και η Συμμαχία δρομολογεί τη fast-track ένταξή τους, πεπεισμένη ότι θα υπερκεραστούν τα εμπόδια που προβάλλει η Τουρκία.

Στον τρίτο μήνα του πολέμου στην Ουκρανία, η Φινλανδία -η οποία μοιράζεται σύνορα 1.300 χιλιομέτρων με τη Ρωσία- ανακοίνωσε επίσημα την Κυριακή ότι πρόκειται να υποβάλει αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ, με την κυβέρνηση της Σουηδίας να ανοίγει ταυτόχρονα το δρόμο προς την κατάθεση του δικού της αιτήματος για την προσχώρηση στη Συμμαχία.

Η υποβολή των αιτημάτων αναμένεται εντός της εβδομάδας· η ένταξη δεν είναι αυτόματη και υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσε να διαρκέσει ακόμη και έναν χρόνο, εντούτοις τόσο ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, όσο και ΝΑΤΟϊκοί εταίροι, δεσμεύονται για την κατά το δυνατόν ταχύτερη διαδικασία, καθώς και για την παροχή ενδιάμεσων εγγυήσεων ασφαλείας έως ότου οι δύο χώρες βρεθούν επίσημα υπό την ομπρέλα του Άρθρου 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ που εγγυάται τη συλλογική άμυνα.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ την Κυριακή, ο Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε πως η Συμμαχία θα διασφαλίσει μία «γρήγορη και ομαλή» διαδικασία, σημειώνοντας επίσης πως κατά τη μεταβατική περίοδο θα εξεταστούν τρόποι για την παροχή εγγυήσεων ασφαλείας προς τις δύο χώρες, περιλαμβανομένης της ενίσχυσης της ΝΑΤΟϊκής παρουσίας στην περιοχή.

«Εάν υποβάλουν αίτηση, θα πρόκειται για μια ιστορική στιγμή, για τις ίδιες, για το ΝΑΤΟ, για την Ευρώπη και για τον διατλαντικό δεσμό. Η ένταξή τους θα ενισχύσει την σταθερότητα της Φινλανδίας και της Σουηδίας, της Ευρώπης και του ευρωατλαντικού χώρου», επισήμανε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Σε ό,τι αφορά στις απειλές της Ρωσίας προς τη Φινλανδία και τη Σουηδία, ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι έχει αυξηθεί η στρατιωτική παρουσία της Συμμαχίας στην ανατολική πτέρυγα και στη Βαλτική, καθώς και η επιτήρηση του εναέριου χώρου και η ετοιμότητα για ενδεχόμενη υβριδική επίθεση ή κυβερνοεπίθεση.

Από γερμανικής πλευράς, η επικεφαλής διπλωματίας Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία και φιλοξένησε τη σύνοδο, δήλωσε πως «οι πόρτες του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτές και θα υποδεχτούμε τη Σουηδία και τη Φινλανδία με ανοιχτές αγκάλες», διαβεβαιώνοντας ότι οι σύμμαχοι θα φροντίσουν για την όσο το δυνατόν συντομότερη διαδικασία επικύρωσης.

«Η Σουηδία και η Φινλανδία είναι σαν να έχουν γίνει ήδη μέλη, απλώς δεν έχουν πάρει ακόμη την κάρτα μέλους», δήλωσε χαρακτηριστικά η Αναλένα Μπέρμποκ, επισημαίνοντας ότι η Ρωσία δημιούργησε ακριβώς την κατάσταση που προσπαθούσε να αποτρέψει -την ένταξη στο ΝΑΤΟ που προ της 24ης Φεβρουρίου δεν είχαν σκοπό να το πράξουν.

«Εάν αυτές οι χώρες αποφασίσουν να ενταχθούν, θα πρόκειται για θεμελιώδη αλλαγή στην αντίληψη ασφάλειας και ειρηνευτικής τάξης στην Ευρώπη», σημείωσε.

Αναζητείται κοινό έδαφος με την Τουρκία

Ως προς τις ενστάσεις που έχει προβάλλει η Τουρκία, ο Γενς Στόλτενμπεργκ εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα βρεθεί κοινό έδαφος, ενώ σε ανάλογο τόνο κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν.

«Η Τουρκία δεν σκοπεύει να εμποδίσει την ένταξη, επομένως είμαι βέβαιος ότι θα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε στις ανησυχίες που έχει εκφράσει η 'Αγκυρα κατά τρόπο ο οποίος δεν θα καθυστερήσει την διαδικασία ένταξης» των δύο χωρών, δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της άτυπης συνόδου τνω υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο.

«Η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος. Έχει εκφράσει κάποιες ανησυχίες. [...] Όταν ένας σύμμαχος εγείρει ανησυχίες, έχουμε αποδείξει εδώ και δεκαετίες ότι είμαστε σε θέση να καθίσουμε και να βρούμε συναινέσεις για να προχωρήσουμε. Αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε και σε αυτή την περίπτωση. Διότι όλοι αναγνωρίζουν την ιστορικότητα της στιγμής» επισήμανε.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ δήλωσε -απευθυνόμενος μέσω βιντεοσύνδεσης στους δημοσιογράφους, καθώς είχε νοσήσει από κορωνοϊό- ότι επιδιώκει να επιταχυνθεί κατά το δυνατόν η διαδικασία ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

Ως προς τη μεταβατική περίοδο, επισήμανε πως η Συμμαχία θα εξετάσει τρόπους για την παροχή εγγυήσεων ασφαλείας προς τις δύο χώρες, περιλαμβανομένης της ενίσχυσης της ΝΑΤΟϊκής παρουσίας στην περιοχή.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε από πλευράς του μετά το πέρας της συνόδου ότι οι ΗΠΑ «υποστηρίζουν σθεναρά» τα αιτήματα της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, επισημαίνοντας πως συνομίλησε με τον Τούρκο ομόλογό του για τις ανησυχίες της Άγκυρας σχετικά με την ένταξη αυτών των δύο χωρών και είναι πεπεισμένος ότι μπορεί να επιτευχθεί συναίνεση.

«Δεν θέλω να χαρακτηρίσω τη συγκεκριμένη συζήτηση που είχαμε είτε με τον υπουργό Εξωτερικών είτε κατά τις συνεδριάσεις του ΝΑΤΟ, όμως μπορώ να πω το εξής: Υπήρξε σχεδόν απ' όλους στο τραπέζι πολύ ισχυρή υποστήριξη για την ένταξη [της Σουηδίας και της Φινλανδίας] στη Συμμαχία», δήλωσε ο Μπλίνκεν στους δημοσιογράφους.

«Αν είναι αυτό που θα επιλέξουν να πράξουν, είμαι εντελώς πεπεισμένως ότι θα επιτύχουμε συναίνεση», υπογράμμισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ