ΚΟΣΜΟΣ

Πρώτος μουσουλμάνος δήμαρχος του Λονδίνου ο Χαν

Πρώτος μουσουλμάνος δήμαρχος του Λονδίνου ο Χαν
REUTERS

 Ο Σαντίκ Χαν, από το Εργατικό Κόμμα θα είναι ο πρώτος μουσουλμάνος δήμαρχος του Λονδίνου , νικώντας τον Συντηρητικό Ζακ Γκόντσμιθ, μεταδίδουν τα βρετανικά ΜΜΕ. Σύμφωνα με τον Guardian ο Χαν συγκέντρωσε το 44% έναντι 35% του Γκόλντσμιθ. Τα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται εντός ολίγου.

Ποιος είναι ο Σαντίκ Χαν

Ο Σαντίκ Χαν γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1970 σε μια πακιστανική οικογένεια που είχε πρόσφατα μεταναστεύσει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μεγάλωσε σε μια κοινωνική κατοικία μαζί με τους έξι αδελφούς και την αδελφή του στο Τούτινγκ, μια λαϊκή συνοικία του νότιου Λονδίνου.

Σε ηλικία 15 ετών προσχωρεί στο Εργατικό Κόμμα. Το 1994 εκλέγεται δημοτικός σύμβουλος Γουόντσγουορθ, στο νότιο Λονδίνο, θέση την οποία διατηρεί έως το 2006.

Το 2005 εγκαταλείπει τη δικηγορία για να εκλεγεί βουλευτής του Τούτινγκ, όπου εξακολουθεί να ζει, με τη σύζυγό του Σααντίγια, επίσης δικηγόρο, και τις δύο έφηβες κόρες τους.

Τρία χρόνια αργότερα, ο Γκόρντον Μπράουν τού προτείνει τη θέση του υπουργού αρμόδιου για τις κοινότητες, τον επόμενο χρόνο, εκείνην για τις μεταφορές. Γίνεται ο πρώτος μουσουλμάνος που είναι μέλος του υπουργικού συμβουλίου ενός βρετανού πρωθυπουργού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ