ΚΟΣΜΟΣ

Κουλέμπα: Καμία παραχώρηση στη Ρωσία – «Ηθική αποτυχία» της ΕΕ αν δεν εγκρίνει την υποψηφιότητά μας

Κουλέμπα: Καμία παραχώρηση στη Ρωσία – «Ηθική αποτυχία» της ΕΕ αν δεν εγκρίνει την υποψηφιότητά μας
Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η χώρα του θα κερδίσει τελικά τον πόλεμο ενάντια στη Ρωσία AP Photo/Olivier Matthys

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα απέκλεισε πιθανές παραχωρήσεις στη Ρωσία που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κατάπαυση του πυρός και είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται αντιμέτωπη με «ηθική αποτυχία» εάν δεν εγκρίνει την υποψηφιότητα του έθνους για ένταξη μέχρι τον Ιούνιο.

Μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg από τις Βρυξέλλες τη Δευτέρα, ο Κουλέμπα αρνήθηκε να σχολιάσει εάν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προέτρεψε τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, να αποδεχθεί τις απαιτήσεις του Κρεμλίνου, εάν αυτό σημαίνει επίτευξη ειρήνης. Ωστόσο απέρριψε κάθε προτροπή περί οποιασδήποτε παραχώρησης στον Βλαντίμιρ Πούτιν με αντάλλαγμα τον τερματισμό της εισβολής του στην Ουκρανία.

«Η αναζήτηση επιλογών να τη διάσωση της εικόνας του Πούτιν είναι απλώς μια λανθασμένη προσέγγιση. Αφήστε τον ίδιο τον Πούτιν να βρει τρόπο να σώσει την εικόνα του», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κουλέμπα.

Η φιλοδοξία της Ουκρανίας παραμένει να αποκαταστήσει την πλήρη εδαφική της ακεραιότητα, είπε ο Κουλέμπα. Αυτό θα περιλαμβάνει περιοχές της ανατολικής περιοχής Ντονμπάς που ελέγχονται από δυνάμεις που υποστηρίζονται από τη Ρωσία πριν από την εισβολή, καθώς και τη χερσόνησο της Κριμαίας που κατέλαβε η Ρωσία το 2014. Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να συναντηθεί με τους ομολόγους του της ΕΕ, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ουκρανία θα κερδίσει τελικά τον πόλεμο ενάντια στη Ρωσία. «Θέλουμε ό,τι μας ανήκει να είναι δικό μας», είπε.

Ο διπλωμάτης προέτρεψε επίσης τους αμφιταλαντευόμενους ηγέτες της ΕΕ σχετικά με την προσπάθεια της Ουκρανίας να εξασφαλίσει το καθεστώς υποψηφιότητας τον επόμενο μήνα, λέγοντας ότι η κοινή γνώμη στο μπλοκ των 27 μελών κινείται υπέρ της χώρας του και ότι αυτό θα στείλει ένα μήνυμα ότι η χώρα είναι «μία από εμάς». Ορισμένοι ηγέτες της ΕΕ έχουν εκφράσει την ανησυχία τους ότι μια γρήγορη πορεία προς την ένταξη θα μπορούσε να δημιουργήσει ψευδείς προσδοκίες για το Κίεβο.

Ερωτηθείς για την προοπτική να απορριφθεί η υποψηφιότητα της Ουκρανίας, είπε: «Θα είναι μια ηθική αποτυχία, που θα κριθεί από την ιστορία».

«Μεταξύ της υποψηφιότητας και της ένταξης, υπάρχει μια μακρά διαδικασία ενταξιακών συνομιλιών, μεταρρυθμίσεων, μεταβάσεων. Πολλά πράγματα μπορούν να συμβούν και μπορούν να αποκλειστούν σε οποιοδήποτε στάδιο», κατέληξε ο ίδιος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ