ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Την Ελιζαμπέτ Μπορν επέλεξε ο Μακρόν για πρωθυπουργό

Γαλλία: Την Ελιζαμπέτ Μπορν επέλεξε ο Μακρόν για πρωθυπουργό
Καλείται να φέρει εις πέρας τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του Μακρόν που οδήγησε τη Γαλλία σε πολύμηνες απεργίες και διαμαρτυρίες και «πάγωσε» λόγω πανδημίας Thomas Samson, Pool via AP

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμάνουελ Μακρόν επέλεξε την Ελιζαμπέτ Μπορν να ηγηθεί της νέας κυβέρνησής του, δίνοντας τέλος σε εικασίες εβδομάδων μετά τις προεδρικές εκλογές του Απριλίου.

Η Μπορν είναι η δεύτερη γυναίκα που αναλαμβάνει το πρωθυπουργικό χαρτοφυλάκιο στην ιστορία της Γαλλίας, μετά από 31 χρόνια. Η πρώτη φορά ήταν το 1992, όταν ο Φρανσουά Μιτεράν όρισε την Εντίτ Κρεσόν.

Γεννηθείσα στις 18 Απριλίου 1961 στο Παρίσι, η Ελιζαμπέτ Μπορν είναι απόφοιτη Πολυτεχνείου, υπήρξε δημόσια υπάλληλος και προέρχεται από το γαλλικό Σοσιαλιστικό κόμμα. Ήταν κατά καιρούς σύμβουλος του Λιονέλ Ζοσπεν, του Ζακ Λαγκ και της Σεγκολέν Ρουαγιάλ.

Το 2017 έγινε υπουργός Μεταφορών, στην πρώτη κυβέρνηση υπό την προεδρία του Εμανουέλ Μακρόν, τον Ιούλιο του 2019 έγινε υπουργός Οικολογικής Μετάβασης και το επόμενο έτος υπουργός Εργασίας. Ανήκει στην αριστερή πτέρυγα του κυβερνώντος κόμματος, με γνώση του οικολογικού ζητήματος, ενώ έχει τη φήμη πολιτικού που φέρνει σε πέρας ότι αναλαμβάνει. Ωστόσο, δεν θεωρείται ιδιαίτερα επικοινωνιακή και είναι εκείνη που καλείται να φέρει εις πέρας τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του Μακρόν που οδήγησε σε πολύμηνες απεργίες και διαμαρτυρίες μεταξύ Δεκεμβρίου 2019 και Φεβρουαρίου 2020 και «πάγωσε» λόγω της πανδημίας.

Θα παραμείνει στη θέση της πρωθυπουργού τουλάχιστον ως τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, όποτε θα διαπιστωθεί αν η προεδρική πλειοψηφία υπό τον Μακρόν είναι και κοινοβουλευτική. Αν όχι ο Γάλλος πρόεδρος θα πρέπει να ορίσει πρωθυπουργό που να έχει την εμπιστοσύνη της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης. Ο επκεφαλής της γαλλικής Αριστεράς Ζαν Λικ Μελανσόν έκανε λόγο για «σύμβαση ορισμένου χρόνου» εκτιμώντας πως σε ένα μήνα διάδοχός της θα είναι ο ίδιος.

Προς το παρόν πάντως η νέα πρωθυπουργός επισκέπτεται τον απερχόμενο, μετά από δυο χρόνια πρωθυπουργίας, Ζαν Καστέξ και στη συνέχεια από κοινού με τον Μακρόν, όπως ορίζει το γαλλικό Σύνταγμα, θα επιλέξουν το υπουργικό συμβούλιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ