ΚΟΣΜΟΣ

Ο σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν και επίσημα πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

Ο σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν και επίσημα πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων
AP Photo/Sang Tan (Φωτογραφία αρχείου)

Ο ντε φάκτο ηγέτης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων από το 2014, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν εξελέγη και επίσημα πρόεδρος του αραβικού κράτους από το ομοσπονδιακό ανώτατο συμβούλιο.

Το Σάββατο, μια ημέρα μετά τον θάνατο του 73χρονου ετεροθαλή αδελφού του Χαλίφα μπιν Ζάγεντ αλ Ναχίαν, το συμβούλιο εξέλεξε σεΐχη Μοχάμεντ ως πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Ο ισχυρός άνδρας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ-Ναχιάν, ηγήθηκε μιας αναδιάταξης της Μέσης Ανατολής που δημιούργησε έναν νέο άξονα κατά του Ιράν με το Ισραήλ.

Ο στενός σύμμαχος του σεΐχη Μοχάμεντ και ντε φάκτο ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας, ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, τον συνεχάρη το Σάββατο ενώ ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι επαίνεσε τη «δυναμική και οραματική ηγεσία του» μέσω Twitter.

O Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις, επρόκειτο να πραγματοποιήσουν σήμερα, Δευτέρα, επίσκεψη στα ΗΑΕ προς αποκατάσταση των τεταμένων σχέσεων, μετά την αποχώρηση του Ντόναλντ Τραμπ από τον Λευκό Οίκο.

Οι δύο πλευρές έχουν διαφωνία σχετικά με την άρνηση του Άμπου Ντάμπι να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την επανέναρξη των πυρηνικών συνομιλιών από την Ουάσιγκτον με το Ιράν, που εδώ και καιρό κατηγορείται από τα κράτη του Κόλπου ότι δημιουργεί περιφερειακό χάος.

Ο σεΐχης Μοχάμεντ άρχισε να ασκεί την εξουσία σε μια περίοδο που ο ετεροθαλής αδερφός, ο οποίος πέθανε την Παρασκευή, υπέστη κρίσεις ασθένειας, συμπεριλαμβανομένου ενός εγκεφαλικού το 2014.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ