ΚΟΣΜΟΣ

Nordic Monitor: Υποκλοπές συνομιλιών των δυτικών διπλωματών στην Άγκυρα από την κυβέρνηση Ερντογάν

Nordic Monitor: Υποκλοπές συνομιλιών των δυτικών διπλωματών στην Άγκυρα από την κυβέρνηση Ερντογάν
Vladimir Smirnov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File

Εκτενές δημοσίευμα του Nordic Monitor που υπογράφει ο γνωστός αυτοεξόριστος Τούρκος δημοσιογράφος, Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, κατηγορεί την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για συλλογή πληροφοριών μέσω υποκλοπών των συνομιλιών Αμερικανών και Ευρωπαίων διπλωματών στην Άγκυρα.

Το δημοσίευμα επικαλείται τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, σε συγκέντρωση υποστηρικτών του κόμματος του Ερντογάν στο Αϊδίνιο. Ο Σοϊλού μετέφερε σχεδόν αυτολεξεί τη συζήτηση που έγινε πίσω από τις κλειστές πόρτες δυτικής πρεσβείας στην Άγκυρα, μεταξύ διπλωματών και μελών του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP).

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών δεν είπε πώς απέκτησε γνώση του περιεχομένου των συνομιλιών που έγιναν στην πρεσβεία κεκλεισμένων των θυρών, με το δημοσίευμα να θεωρεί πιθανό ότι η υπηρεσία πληροφοριών της Τουρκίας χάκαρε το τηλέφωνο ενός από τους παρευρισκόμενους στη συνάντηση. Αν και ο Σοϊλού κατηγόρησε το CHP ότι συναντήθηκε με δυτικούς διπλωμάτες για να συζητήσουν την τουρκική εσωτερική πολιτική, ήταν η πρώτη φορά που μίλησε για το περιεχόμενο της συνομιλίας.

«Θα αναφέρω την κάθε πρόταση που είπατε. Μιλήσατε ξεδιάντροπα με τον πρέσβη μιας ευρωπαϊκής χώρας για το πόσες έδρες θα κερδίσετε στις εκλογές του 2023. Επιτρέψτε μου να σας πω ένα άλλο στοιχείο. Μιλήσατε για τον Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς (σ.σ. πρώην σύμβουλο του Ερνοτγάν)» είπε ο Σοϊλού στη συγκέντρωση και πρόσθεσε:

«Μιλήσατε για το γεγονός ότι ο πρώτος πρόεδρος (από τη συμμαχία της αντιπολίτευσης) που θα εκλεγεί στις επόμενες εκλογές, θα υπηρετήσει για δύο ή τρία χρόνια και μετά θα πρέπει να επιλέξετε νέο πρόεδρο. Αξιολογήσατε πώς η κρίση Ουκρανίας-Ρωσίας και τα αποτελέσματα αυτού του πολέμου θα επηρέαζαν την Τουρκία. Μιλήσατε για όλες τις λεπτομέρειες εντός της (αντιπολιτευόμενης) Λαϊκής Συμμαχίας, για τους πολιτικούς ηγέτες της αντιπολίτευσης Αλί Μπαμπατζάν και Αχμέτ Νταβούτογλου και πώς να λάβετε ψήφους από το HDP (το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών)».

Παρόλο που ο Τούρκος υπουργός δεν κατονόμασε τον δυτικό πρέσβη, τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ ισχυρίστηκαν ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη γερμανική πρεσβεία στην Άγκυρα.

«Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση Ερντογάν θέλει να παίξει βρώμικα και προφανώς αποφάσισε να κάνει μια εσωτερική πολιτική εκστρατεία ενόψει εκλογών του 2023 με την αφήγηση ότι η αντιπολίτευση υποστηρίζεται από τη Δύση, η οποία -κατά την άποψή της- αποσκοπεί στην ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν και τον διαμελισμό της Τουρκίας, δημιουργώντας ανεξάρτητα κράτη όπως ένα κουρδικό κράτος στο έδαφος της Τουρκίας» εκτιμά ο Αμπντουλάχ Μποζκούρτ.

Ο αυτοεξόριστος Τούρκος δημοσιογράφος υποστηρίζει επίσης ότι η παρακολούθηση δυτικών πρεσβειών και διπλωματών θα συνεχίστούν για την εσωτερική πολιτική κατανάλωση «για να ενισχύσουν το δηλητηριώδες αντιδυτικό αφήγημα της κυβέρνησης Ερντογάν».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ