ΚΟΣΜΟΣ

Η ΥΠΕΞ της Σουηδίας υπέγραψε την αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ

Η ΥΠΕΞ της Σουηδίας υπέγραψε την αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ
Η στιγμή που η Σουηδή ΥΠΕΞ υπογράφει την αίτηση για το ΝΑΤΟ Twitter/ Ann Linde

Είναι επίσημο: η Σουηδία επιθυμεί να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και η υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Αν Λίντε, υπέγραψε το πρωί της Τρίτης τη σχετική αίτηση ένταξης.

Πρόκειται για ένα βήμα που επισημοποιεί την πρόθεση της Στοκχόλμης να συμμετάσχει στην βορειοατλαντική συμμαχία, με τη Σουηδία να εγκαταλείπει την πρακτική της ουδετερότητας που είχε υιοθετήσει εδώ και δεκαετίες.

«Αισθάνομαι πως πρόκειται για κάτι μεγάλο, για κάτι σοβαρό και αισθάνομαι πως έχουμε καταλήξει στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τη Σουηδία» είπε η Λίντε, και συμπλήρωσε:

«Δεν ξέρουμε πόσο καιρό θα πάρει, αλλά υπολογίζουμε ότι θα πάρει έως και ένα χρόνο… Τώρα αυτή την εβδομάδα, θα κατατεθεί αυτή η αίτηση, μαζί με τη Φινλανδία, σε μια μέρα ή λίγο περισσότερο, και τότε θα την επεξεργαστεί το ΝΑΤΟ».

Λίγο νωρίτερα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ προσερχόμενος στο Συμβούλιο των υπουργών Άμυνας στις Βρυξέλλες, διαβεβαίωσε πως η Φινλανδία και η Σουηδία θα λάβουν ισχυρή υποστήριξη από τα κράτη-μέλη.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η απόφαση των δύο χωρών να κάνουν αίτηση για να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ αυξάνει την ενότητα και την ισχύ και είναι το αντίθετο από αυτό που θα ήθελε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ερωτηθείς σχετικά με την αντίδραση της Τουρκίας στην απόφαση της Φινλανδίας και της Σουηδίας, ο Ζοζέπ Μπορέλ εξέφρασε την ελπίδα ότι «το ΝΑΤΟ θα ξεπεράσει τις αντιρρήσεις της (Τουρκίας)».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ