ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ - Μπάιντεν: Τρομοκρατική ενέργεια η σφαγή των Αφροαμερικανών στο Μπάφαλο

ΗΠΑ - Μπάιντεν: Τρομοκρατική ενέργεια η σφαγή των Αφροαμερικανών στο Μπάφαλο
Ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τους Αμερικανούς να απορρίψουν το «δηλητήριο» της λευκής υπεροχής AP/Matt Rourke

Τα θύματα του Μπάφαλο, όπου δέκα Αφροαμερικανοί έπεσαν νεκροί το Σάββατο, όταν ένας 18χρονος άνοιξε πυρ σε μια επίθεση με ρατσιστικά κίνητρα, τίμησε την Τρίτη το προεδρικό ζεύγος των ΗΠΑ. Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε «τρομοκρατική» την επίθεση και τόνισε ότι η ιδεολογία της λευκής υπεροχής «δεν έχει θέση» στην Αμερική, ενώ όσοι σιωπούν είναι «συνένοχοι».

Λίγο μετά την άφιξή τους στην πόλη, ο Τζο Μπάιντεν, και η πρώτη κυρία, Τζιλ, πήγαν κοντά στο σουπερμάρκετ Tops, όπου σημειώθηκε μια από τις χειρότερες ρατσιστικές επιθέσεις στην πρόσφατη ιστορία των ΗΠΑ.

Κάτω από τον καυτό ήλιο, μέσα σε απόλυτη σιωπή που τη διέκοπτε μόνο ο άνεμος και τα κλικ των φωτογραφικών μηχανών, προχώρησαν στον χώρο, στη ρίζα ενός δέντρου, όπου οι κάτοικοι έχουν αφήσει λουλούδια, σημειώματα και αναμμένα κεριά.

Η Τζιλ Μπάιντεν κατέθεσε ένα τεράστιο μπουκέτο με άσπρα λουλούδια.

Το προεδρικό ζεύγος συναντήθηκε με συγγενείς των θυμάτων, μέλη των υπηρεσιών πρώτων βοηθειών και με τοπικούς αξιωματούχους, ενώ στη συνέχεια εκφώνησε ομιλία.

Κατά την ομιλία του, ο Μπάιντεν, απευθυνόμενος σε οικογένειες και σε τοπικούς αξιωματούχους, κάλεσε όλους τους Αμερικανούς να απορρίψουν το «δηλητήριο» της λευκής υπεροχής.

«Η λευκή υπεροχή είναι δηλητήριο. Είναι δηλητήριο πραγματικά, που διατρέχει το πολιτικό σώμα μας» είπε ο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, ο νεαρός που σκότωσε εννέα Αφροαμερικανούς και έναν λευκό φύλακα ασφαλείας ο οποίος προσπάθησε να τους προστατεύσει, υποκινήθηκε «από το μίσος», ενώ κατήγγειλε το γεγονός ότι «μέσω των μέσων ενημέρωσης, της πολιτικής και του διαδικτύου» ριζοσπαστικοποιήθηκαν «θυμωμένοι, αποξενωμένοι, χαμένοι και απομονωμένοι άνθρωποι» που κατέληξαν να πιστεύουν λανθασμένα ότι «θα αντικατασταθούν από ανθρώπους που δεν τους μοιάζουν».

Αναφερόμενος στη ρατσιστική θεωρία συνωμοσίας της «Μεγάλης αντικατάστασης», την οποία πρεσβεύει ο δράστης, ο Μπάιντεν, πολύ συγκινημένος, τόνισε: «Καλώ όλους τους Αμερικανούς να απορρίψουν αυτό το ψέμα και να καταδικάσουν όλους εκείνους που διαδίδουν τη θεωρία για να κερδίσουν εξουσία, ψήφους, χρήματα».

Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, υπάρχει μια «συνωμοσία» για να μειωθεί η επιρροή των λευκών.

Ο Μπάιντεν χαρακτήρισε «τρομοκρατική» την επίθεση και τόνισε ότι η ιδεολογία της λευκής υπεροχής «δεν έχει θέση» στην Αμερική, ενώ όσοι σιωπούν είναι «συνένοχοι».

Παραδέχτηκε ωστόσο ότι θα είναι δύσκολο να περάσει από το Κογκρέσο νόμος για τον έλεγχο της οπλοκατοχής, αλλά δεσμεύτηκε ότι δεν θα υποχωρήσει.

«Πρέπει να πείσω το Κογκρέσο» είπε στους δημοσιογράφους, κατά την αποχώρησή του από το Μπάφαλο, μετά τη συνάντηση που είχε με τους συγγενείς των θυμάτων.

«Αυτό που θα πρέπει εν μέρει να κάνει η χώρα μας είναι να κοιταχτεί στον καθρέφτη, αυτή είναι η πραγματικότητα. Έχουμε πρόβλημα εγχώριας τρομοκρατίας. Είναι πραγματικό», υπογράμμισε.

Η επίθεση αυτή υπενθυμίζει ότι ο Μπάιντεν, που εξελέγη φέρνοντας ένα μήνυμα ενότητας, δεν έχει καταφέρει μέχρι τώρα να κατευνάσει μια Αμερική που υποσκάπτεται από το φυλετικό μίσος και τη βία των πυροβόλων όπλων.

Ο πρόεδρος, αν και γνωρίζει ότι το κόμμα του δεν διαθέτει επαρκή πλειοψηφία, θέλει να καλέσει το Κογκρέσο «να δράσει ώστε τα πολεμικά όπλα να μην κυκλοφορούν στους δρόμους μας» και «να μην βρεθούν στα χέρια εγκληματιών ή ανθρώπων που πάσχουν από σοβαρές ψυχικές διαταραχές».

Σημειώνεται πως ο Μπάιντεν έχει ζητήσει εδώ και πολύ καιρό να απαγορευτούν τα επιθετικά όπλα, όπως αυτό που χρησιμοποιήθηκε την Κυριακή στο Μπάφαλο. Σε μια τέτοια απαγόρευση προχώρησε η Νέα Ζηλανδία μετά τη ρατσιστική επίθεση στα τεμένη του Κράιστσερτς, το 2019, μια σφαγή από την οποία εμπνεύστηκε ο δράστης του Μπάφαλο, ο 18χρονος, Πέιτον Τζέντρον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ