ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Η κυβέρνηση Σολτς ενέκρινε το αίτημα Φινλανδίας-Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Γερμανία: Η κυβέρνηση Σολτς ενέκρινε το αίτημα Φινλανδίας-Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ
Χαιρετίζει το Βερολίνο την πρόθεση Ελσίνκι και Στοκχόλμης να προσχωρήσουν στο ΝΑΤΟ και είναι έτοιμo να παράσχει ενδιάμεσες εγγυήσεις ασφαλείας Johanna Geron/Pool via AP

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας ενέκρινε άμεσα το αίτημα της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Κριστιάνε Χόφμαν, κατόπιν συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου στο Βερολίνο.

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, χαιρέτισε, μέσω ανάρτησης στο Twitter, την απόφαση των δύο χωρών, ενώ ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς έχει ήδη διαβεβαιώσει ότι η Γερμανία θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να επικυρώσει πολύ γρήγορα την ένταξή τους στη Συμμαχία.

Το Πρωτόκολλο Εισδοχής πρέπει να εγκριθεί τώρα από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο.

Η Φινλανδία και η Σουηδία κατέθεσαν «χέρι-χέρι» νωρίτερα σήμερα επίσημο αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ.

«Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή σε μια κρίσιμη περίοδο για την ασφάλειά μας» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος δέχθηκε τα αιτήματα που του παρουσίασαν οι πρεσβευτές της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

«Ελπίζουμε να ολοκληρώσουμε γρήγορα τη διαδικασία» πρόσθεσε ο ίδιος.

«Η Φινλανδία και η Σουηδία συμφώνησαν να περάσουν από όλη αυτή τη διαδικασία χέρι-χέρι και θα καταθέσουμε την αίτηση μαζί», δήλωσε χθες η Σουηδή πρωθυπουργός, Mαγκνταλένα Άντερσον σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Φινλανδό πρόεδρο, Σαούλι Νιινίστο.

«Η ένταξη στο ΝΑΤΟ ενισχύει την ασφάλεια στη Σουηδία αλλά και στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας», είπε η Άντερσον.

«Το γεγονός ότι υποβάλλουμε αίτηση μαζί με τη Φινλανδία σημαίνει ότι μπορούμε να συμβάλουμε στην ασφάλεια στη βόρεια Ευρώπη».

Όλα τα κράτη-μέλη, με εξαίρεση την Τουρκία, τάσσονται υπέρ μιας συνοπτικής διαδικασίας ένταξης για τις δύο σκανδιναβικές χώρες, με στόχο την υπογραφή του πρωτοκόλλου προσχώρησης μέχρι τα μέσα Ιουνίου, ώστε να μπορούν να μετέχουν με το καθεστώς «χώρας παρατηρητή» στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στα τέλη Ιουνίου.

Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει η Τουρκία να καθίσει στο τραπέζι των συζητήσεων με τις δύο χώρες και να βρεθεί λύση εντός δύο εβδομάδων.

Οι ανησυχίες της 'Αγκυρας θα μπορούσαν ενδεχομένως να κατευναστούν με μια δήλωση από πλευράς Σουηδίας και Φινλανδίας για αλλαγή στάσης απέναντι στους Κούρδους της Συρίας και το PKK, καθώς και με την άρση του εμπάργκο εξαγωγών οπλικών συστημάτων.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές που μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αρκετές ΝΑΤΟϊκές χώρες άσκησαν την Τρίτη και θα συνεχίσουν να ασκούν πίεση στην 'Αγκυρα για εξεύρεση λύσης.

Ωστόσο, όλοι γνωρίζουν ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τις προθέσεις του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και από το αν θα ζητήσει περαιτέρω ανταλλάγματα από άλλες ΝΑΤΟϊκές χώρες ή ακόμα και από την ΕΕ.

Όσο η Τουρκία προβάλλει αντιρρήσεις, τόσο θα καθυστερεί η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, αυξάνοντας τον εκνευρισμό τους και τους ενδεχόμενους κινδύνους επειδή δεν βρίσκονται κάτω από την «ασπίδα» του 'Αρθρου 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ.

Για το λόγο αυτό, ήδη πολλές συμμαχικές χώρες, μεταξύ αυτών η Νορβηγία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ, έσπευσαν με δηλώσεις τους να δώσουν εγγυήσεις ασφαλείας στις δύο σκανδιναβικές χώρες, για όσο διάστημα θα βρίσκονται στο κατώφλι του ΝΑΤΟ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ