ΚΟΣΜΟΣ

Ποιος είναι ο Σαντίκ Χαν, πρώτος μουσουλμάνος δήμαρχος του Λονδίνου

Ποιος είναι ο Σαντίκ Χαν, πρώτος μουσουλμάνος δήμαρχος του Λονδίνου
REUTERS/Toby Melville

Μεγαλωμένος μέσα σε πακιστανική οικογένεια που είχε μεταναστεύσει στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ο νέος δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Χαν.

H εκλογή του έρχεται σε μια εποχή που η Ευρώπη που μάχεται ενάντιον της ανόδου της ισλαμοφοβίας, υπό το φως της δημόσιας συζήτησης γύρω από τις συριακές προσφυγικές ροές στο έδαφός της και των διαφωνιών που ανακύπτουν σε σχέση τόσο με θρησκευτικά, όσο και με εθνοτικά και πολιτισμικά ζητήματα.

Γεννηθείς τον Οκτώβριο του 1970 μεγάλωσε σε μια κοινωνική κατοικία μαζί με τους έξι αδελφούς και την αδελφή του στο Τούτινγκ, μια λαϊκή συνοικία του νότιου Λονδίνου.

Σε ηλικία 15 ετών προσχώρησε στο Εργατικό Κόμμα. Το 1994 εξελέγη δημοτικός σύμβουλος Γουόντσγουορθ, στο νότιο Λονδίνο, θέση την οποία διατήρησε έως το 2006.

Το 2005 εγκατέλειψε τη δικηγορία για να εκλεγεί βουλευτής του Τούτινγκ, όπου εξακολουθεί να ζει, με τη σύζυγό του Σααντίγια, επίσης δικηγόρο, και τις δύο έφηβες κόρες τους.

Τρία χρόνια αργότερα, ο Γκόρντον Μπράουν του πρότεινε τη θέση του υπουργού αρμόδιου για τις κοινότητες, τον επόμενο χρόνο, εκείνη για τις μεταφορές.

Έγινε ο πρώτος μουσουλμάνος, μέλος του υπουργικού συμβουλίου ενός Βρετανού πρωθυπουργού ενώ από χθες είναι και ο πρώτος μουσουλμάνος δήμαρχος του Λονδίνου νικώντας τον Συντηρητικό Ζακ Γκόντσμιθ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ