ΚΟΣΜΟΣ

Ινδία: Ελεύθερος μετά από 31 χρόνια ο δολοφόνος του πρώην πρωθυπουργού Ρατζίβ Γκάντι

Ινδία: Ελεύθερος μετά από 31 χρόνια ο δολοφόνος του πρώην πρωθυπουργού Ρατζίβ Γκάντι
Την επομένη της δολοφονίας του, στις 22 Μαΐου 1991 AP Photo

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας απελευθέρωσε την Τετάρτη τον άνδρα που καταδικάστηκε για τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού της Ινδίας Ρατζίβ Γκάντι, 31 χρόνια μετά τον εγκλεισμό του στην φυλακή.

Ο Α. Τζ. Περαριβάλαν είχε συλληφθεί λίγες εβδομάδες μετά την επίθεση αυτοκτονίας του πρώην πρωθυπουργού στις 21 Μαΐου 1991, στην νότια πολιτεία Ταμίλ Νάντου, ενώ βρισκόταν σε προεκλογική εκστρατεία.

Η δολοφονία του θεωρήθηκε ως πράξη αντιποίνων, μετά την αποστολή Ινδών ειρηνευτών στη Σρι Λάνκα το 1987.

Ο Περαριβάλαν, ο οποίος ήταν τότε 19 ετών, καταδικάστηκε το 1991 για την αγορά των μπαταριών, που χρησιμοποιήθηκαν για την πυροδότηση της βόμβας που σκότωσε τον Γκάντι.

Καταδικάστηκε, μαζί με έξι ακόμη κατηγορούμενους, για εγκληματική συνωμοσία για φόνο, μεταξύ άλλων κατηγοριών.

Η ποινή αρχικά επέσυρε θάνατο, ωστόσο το 2014 μειώθηκε σε ισόβια καταδίκη.

Τον Μάιο του 2021, η κυβέρνηση της πολιτείας Ταμίλ Ναντού επέτρεψε στον Περαριβάλαν να αποφυλακιστεί υπό όρους.

Το Ανώτατο Δικαστήριο στην απόφασή του ανέφερε ότι ήταν 19 ετών τη στιγμή της σύλληψης του και είχε φυλακιστεί για πάνω από 30 χρόνια -τα 29 εξ αυτών στην απομόνωση.

Μιλώντας στην εφημερίδα Indian Express την Τετάρτη, ο Περαριβάλαν θυμήθηκε τα χρόνια που πέρασε σε ένα στενό κελί 1,8 μ επί 2,7 μ. κατά τη διάρκεια του χρόνου του στην απομόνωση.

«Ένα δωμάτιο στο οποίο δεν είχα τίποτα παρά μόνο άδειους τοίχους να κοιτάξω», είπε, περιγράφοντας την εμμονή να μετράει τα τούβλα στον τοίχο και να φαντάζεται τις μυρωδιές που λαχταρούσε.

Τα άλλα έξι άτομα, μεταξύ των οποίων μια γυναίκα, εξακολουθούν να βρίσκονται στη φυλακή και περιμένουν την ετυμηγορία για την υπόθεση.

Το δικαστήριο είπε ότι ο Περαριβάλαν αφέθηκε ελεύθερος αφού εξέτασε την «ικανοποιητική συμπεριφορά του στη φυλακή και κατά τη διάρκεια της αποφυλάκισης», αλλά και ότι πάσχει από «χρόνιες παθήσεις».

Πολλοί στην πολιτεία Ταμίλ Ναντού γιόρτασαν την ετυμηγορία ως νίκη για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η χήρα του Γκάντι, Σόνια, είναι επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Κογκρέσου της Ινδίας, ενώ ο γιος τους, Ραχούλ, ηγείται της εκλογικής εκστρατείας της.

Ένας εκπρόσωπος του κόμματος του Κογκρέσου δήλωσε την Τετάρτη ότι το κόμμα είναι βαθιά λυπημένο για την απόφαση του δικαστηρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ