ΚΟΣΜΟΣ

Το χρονικό της επίθεσης στον Τούρκο αρχισυντάκτη

Το χρονικό της επίθεσης στον Τούρκο αρχισυντάκτη
Ο δημοσιογράφος Καν Ντουντάρ REUTERS

Άγνωστος άντρας πυροβόλησε Τούρκο δημοσιογράφο, έξω από δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης, ενώ εκκρεμούσε η δίκη εναντίον του με κατηγορίες που τον βαραίνουν για αποκάλυψη κρατικών πληροφοριών.

Ο Καν Ντουντάρ (Can Dundar), είναι αρχισυντάκτης της τουρκικής εφημερίδας Τζουμχουριέτ (Cumhuriet), καταδικάστηκε σε 5 χρόνια και 10 μήνες φυλάκισης από την ανώτατη αρχή. Ο συνάδελφός του, Έρντεμ Γκουλ (Erdem Gul), επίσης θα εκτίσει ποινή φυλάκισης πέντε ετών. Και οι δύο δημοσιογράφοι κατηγορήθηκαν για κατασκοπεία.

"Είσαι προδότης", φώναξε ο δράστης πριν πυροβολήσει δύο φορές, όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος στο CNNTurk.

Ο Ντουντάρ δεν χτυπήθηκε από τα πυρά, ωστόσο ένας ρεπόρτερ που βρισκόταν στον εξωτερικό χώρο του δικαστηρίου τραυματίστηκε στο πόδι.

Ένα βίντεο δείχνει ότι η γυναίκα του Ντουντάρ, η Ντίλεκ και ένας βουλευτής του κόμματος της αντιπολίτευσης, ο Μουχάρεμ Έρκεκ (Muharrem Erkek), προσπάθησαν να πάρουν το όπλο από τα χέρια του δράστη. Λίγη ώρα αργότερα, μυστικοί αξιωματούχοι περικύκλωσαν την Ντίλεκ και τον Έρκεκ, οι οποίοι ακόμα κρατούσαν τον δράστη. Αμέσως, έριξε κάτω το όπλο και σήκωσε το παλτό του, δείχνοντας στους αστυνομικούς το εσωτερικό του, πέφτοντας κάτω.

Μιλώντας στο CNN Turk, օ ο βουλευτής δήλωσε ότι ο Ντουντάρ και η γυναίκα του, βγήκαν για λίγη ώρα από τη δίκη, στο διάλειμμα, για να πάρουν καφέ όταν άνοιξε πυρ ο άγνωστος άντρας. "Η γυναίκα του έκανε την πρώτη παρέμβαση κατά του δράστη και στη συνέχεια εγώ τον άρπαξα από πίσω σταματώντας τον από να πυροβολήσει ξανά", ανέφερε συγκεκριμένα.

Ο ύποπτος έχει συλληφθεί και κρατείται από τις Αρχές, σύμφωνα με όσο αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων "Anadolu".

O αρχισυντάκτης της εφημερίδας Τζουμχουριέτ, και ο συνάδελφός του δικάζονταν για απόκτηση και δημοσίευση κρατικών μυστικών. Συγκεκριμένα, έκαναν λόγο για μεταφορά όπλων, από φορτηγά που ανήκουν στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, τα οποία έκρυβαν κάτω από δέματα ανθρωπιστικής βοήθειας, με προορισμό τα εδάφη της Συρίας. Αντίθετα, η τουρκική κυβέρνηση δήλωσε ότι τα όπλα είχαν προορισμό Τουρκμενικές φυλές στη Συρία, τους οποίους στηρίζουν.

Υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν ότι η Τουρκία στηρίζει ομάδες τζιχαντιστών, ή ακόμα και το ίδιο το ISIS, σύμφωνα με το CNN.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος απευθύνθηκε στο δικαστήριο σε δημόσια ομιλία του, ορκίστηκε ότι θα αποδοθεί εκδίκηση στο δημοσιογραφικό δίδυμο, λέγοντας ότι θα πληρώσουν το τίμημα

Turkish journalist Can Dundar shot at outside court
By Gul Tuysuz, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ