ΚΟΣΜΟΣ

Ένας χρόνος με τον Ζίκα - Σε συναγερμό η παγκόσμια ιατρική κοινότητα

Ένας χρόνος με τον Ζίκα - Σε συναγερμό η παγκόσμια ιατρική κοινότητα
REUTERS/Nacho Doce

Ένας χρόνος έχει συμπληρωθεί από την πιστοποίηση της εμφάνισης του ιού Ζίκα στη Βραζιλία. Ήταν 7 Μαΐου του 2015 που ειδικά τεστ επιβεβαίωσαν την ύπαρξη του ιού σε αρκετά δείγματα.

Από τότε η παγκόσμια ιατρική κοινότητα βρίσκεται σε «συναγερμό», ενώ η εξάπλωσή του στις ΗΠΑ και την Ευρώπη έχει εγείρει πολλούς φόβους.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κάνει ήδη λόγο για "εκρηκτική εξάπλωση" του ιού Ζίκα στις ΗΠΑ και εκτιμά ότι εντός του έτους στην αμερικανική ήπειρο αναμένεται να εκδηλωθούν 2-4 εκατ. κρούσματα.

Έχουν ήδη ξεκινήσει προγράμματα ερευνών για να βρεθεί το εμβόλιο. Ο ιός ανακαλύφθηκε στην Αφρική πριν από δεκαετίες και το 2014 άρχισε να εξαπλώνεται με ταχύτατο ρυθμό στη Λατινική Αμερική.

Μεταδίδεται κυρίως από κουνούπια του γένους Aedes, γνωστού και ως κουνούπι τίγρης. Επίσης, μπορεί να μεταδοθεί και μέσω του αίματος, ενώ έχει ανιχνευθεί και σε ανθρώπινο σπέρμα, χωρίς όμως να έχει αποδειχθεί ακόμα η μετάδοσή του με τη σεξουαλική επαφή.

Τα συμπτώματά του συνήθως είναι ήπια, ενώ περίπου ένας στους πέντε ανθρώπους δεν παρουσιάζει καθόλου συμπτώματα. Ωστόσο, όταν εμφανίζονται συμπτώματα αυτά είναι: πυρετός, εξάνθημα, πόνος στις αρθρώσεις, επιπεφυκίτιδα, πόνος των μυών και πονοκέφαλος.

Η συμπτωματολογία διαρκεί για δύο έως επτά ημέρες και είναι παρόμοια με εκείνα του δάγκειου πυρετού και του ιού Chikungunya, ασθενειών, που επίσης μεταδίδονται μέσω των ίδιων κουνουπιών.

Πρόκειται για ιό εξαιρετικά επικίνδυνο για τις εγκύους και τα μωρά τους, καθώς συνδέεται με τη δραματική αύξηση στα περιστατικά μικροκεφαλίας, μιας εκ γενετής ανωμαλίας που χαρακτηρίζεται από το μικρό μέγεθος του κρανίου και του εγκεφάλου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ