ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότεροι από 50 μαζικοί τάφοι ανακαλύφθηκαν στο Ιράκ

Περισσότεροι από 50 μαζικοί τάφοι ανακαλύφθηκαν στο Ιράκ
John Moore/Getty Images/Ideal Images

Περισσότερους από 50 μαζικούς τάφους θυμάτων των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους ανακαλύφθηκαν στο Ιράκ, σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στη συγκεκριμένη χώρα.

«Όσο εξαπλώνεται η τρομοκρατία του Ισλαμικού Κράτους και άλλων αντίστοιχων εξτρεμιστικών ομάδων, τα στοιχεία των αποτρόπαιων εγκλημάτων τους θα εξακολουθούν να έρχονται στην επιφάνεια», δήλωσε ο Γιαν Κουμπίς (Jan Kubis) στο συνέδριο ασφαλείας του ΟΗΕ την Παρασκευή.

Τρεις μαζικοί τάφοι με πτώματα 40 ανθρώπων βρέθηκαν τον Απρίλιο, θαμμένα γύρω το γήπεδο ποδοσφαίρου στο κέντρο του Ραμαντί, σύμφωνα με το CNN. Όπως ανέφερε στην ομιλία του ο Κουμπίς, οι βίαιες πράξεις του ΙΚ, σκοτώνοντας, απαγάγωντας, βιάζοντας και βασανίζοντας ανθρώπους, αποτελούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. «Είναι πράξεις βίαιου πολέμου και γενοκτονίας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Μαζικοί τάφοι είχαν βρεθεί και στο πρόσφατο παρελθόν. Όταν το Ισλαμικό Κράτος εισέβαλε στα εδάφη των Γιαζίντι, οι μαχητές του προσπάθησαν να στρατολογήσουν τους άνδρες. Όσοι αρνήθηκαν, εκτελέστηκαν. Σύμφωνα με μαρτυρίες που έγιναν στο CNN, περισσότερα από 130 θάφτηκαν σε μαζικούς τάφους.

Επιπλέον, τον Απρίλιο ανακαλύφθηκε μαζικός τάφος 40 γυναικών και μικρών παιδιών στην Παλμύρα. Το Συριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανέφερε ότι τα θύματα έφεραν σημάδια βασανιστηρίων, καθώς επίσης ότι και πολλά πτώματα είχαν αποκεφαλιστεί.

Deadly toll of ISIS uncovered in more than 50 mass graves in Iraq

Madison Park and Hamdi Alkhshali by CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ