ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ θα χρειαστούν 15-20 χρόνια

Γαλλία: Για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ θα χρειαστούν 15-20 χρόνια
Η ουκρανική σημαία κυματίζει έξω από το κτήριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου AP Photo/Jean-Francois Badias

Η διαδικασία ένταξης της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα διαρκέσει 15-20 χρόνια, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Κλεμάν Μπον, ο οποίος υποστήριξε ακόμα ότι το Κίεβο θα μπορούσε στο μεταξύ να συμμετάσχει στην «ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα» που έχει προτείνει Εμανουέλ Μακρόν και έχει απορρίψει ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Δεν θέλω να πουλήσουμε στους Ουκρανούς πλάνες και ψέματα. Αν λέμε στους Ουκρανούς ‘Καλωσορίσατε στην ΕΕ’ αλλά δεν διαβάσατε το συμβόλαιο, στα ψιλά γράμματα λέει ‘Θα γίνει σε 15 χρόνια’, πιστεύω ότι θα διαψεύσουμε τις ελπίδες μιας ολόκληρης γενιάς του ουκρανικού λαού», συνέχισε.

«Εν αναμονή, οφείλουμε στους Ουκρανούς (…) ένα πολιτικό σχέδιο στο οποίο μπορούν να ενταχθούν», συνέχισε, εξηγώντας ότι η ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα την οποία πρότεινε ο Μακρόν είναι «συμπληρωματική της ΕΕ» και μπορεί να προσφέρει ένα συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο στις χώρες που θέλουν να ενταχθούν.

Το θέμα της διεύρυνσης της ΕΕ, με την ένταξη της Ουκρανίας, της Γεωργίας και της Μολδαβίας, διχάζει την ΕΕ. Για τον λόγο αυτόν ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν πρότεινε στις 9 Μαΐου τη δημιουργία ενός «νέου ευρωπαϊκού οργανισμού» στον οποίο θα μπορούσαν να μετέχουν προσωρινά οι υποψήφιες προς ένταξη χώρες, μέχρι να ολοκληρωθούν οι ενταξιακές διαδικασίες.

Σε άλλη συνέντευξη, στην εφημερίδα Les Echos και στους σταθμούς Europe 1 και CNews, ο Μπον είπε ότι ο στόχος της Γαλλίας είναι «να μην υπάρξει ρωσική νίκη» και «να απελευθερωθεί η Ουκρανία».

«Παρέχουμε τα μέσα στην Ουκρανία, χωρίς να είμαστε εμείς οι ίδιοι σε πόλεμο, για να αντισταθεί (…) να απελευθερωθεί. Και οι Ουκρανοί δεν προκάλεσαν τον πόλεμο με τη Ρωσία, επιδιώκουν την απελευθέρωσή τους (…). Είναι θεμιτό, τους στηρίζουμε. Δεν είναι μόνο ηθικό καθήκον. Αν δεν το έκανε η Ευρώπη, θα ήταν σαν να έλεγε "Εμπρός λοιπόν, η Ρωσία του Πούτιν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει". Θα ήταν επικίνδυνο για την ασφάλειά μας», πρόσθεσε ο Μπον.

«Δεν χρειαζόμαστε εναλλακτικές για την υποψηφιότητα της Ουκρανίας στην ΕΕ, δεν χρειαζόμαστε τέτοιους συμβιβασμούς», είπε ο Ζελένσκι το Σάββατο, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Κίεβο μαζί με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό, Αντόνιο Κόστα.

«Επειδή, πιστέψτε μας, δεν θα πρόκειται για συμβιβασμό με την Ουκρανία στην Ευρώπη, θα είναι άλλος ένας συμβιβασμός μεταξύ της Ευρώπης και της Ρωσίας. Είμαι απολύτως βέβαιος για αυτό. Είναι η επιρροή και η πολιτική και διπλωματική πίεση που ασκούν οι Ρώσοι αξιωματούχοι και οι λομπίστες στην απόφαση μιας ευρωπαϊκής χώρας να στηρίξει ή να μην στηρίξει την Ουκρανία», συνέχισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ