ΚΟΣΜΟΣ

Ελλείψεις στα μπουκάλια μπίρας στη Γερμανία: Προειδοποιήσεις για «τεταμένη» κατάσταση

Ελλείψεις στα μπουκάλια μπίρας στη Γερμανία: Προειδοποιήσεις για «τεταμένη» κατάσταση
Το κόστος της παραγωγής νέων μπουκαλιών έχει σχεδόν διπλασιαστεί τον τελευταίο χρόνο AP Photo/M. Spencer Green, File

Για πιθανές ελλείψεις στα ποτήρια της μπίρας αυτό το καλοκαίρι προειδοποιούν οι γερμανικές ζυθοποιίες λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής και της έλλειψης οδηγών φορτηγών.

Σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή της γερμανικής ομοσπονδίας ζυθοποιών, η κατάσταση είναι «εξαιρετικά τεταμένη».

Η έλλειψη των μπουκαλιών μπίρας θα επηρεάσει κυρίως μικρές και μεσαίες ζυθοποιίες, πρόσθεσε ο αρμόδιος.

Οι ζυθοποιίες καλούνται να πληρώσουν 80% περισσότερο για τα μπουκάλια της μπίρας σε σχέση με έναν χρόνο πριν ενώ και το κόστος της ίδιας της μπίρας ανεβαίνει.

Μία από τις αιτίες της έλλειψης είναι η αλματώδης αύξηση στις τιμές της ενέργειας, η οποία προκαλεί με τη σειρά της την αύξηση στην τιμή των μπουκαλιών, δήλωσε στην Bild εκπρόσωπος της βιομηχανίας.

Επιπλέον, ο Χόλγκερ Άιχελ της Γερμανικής Ομοσπονδίας Ζυθοποιών είπε ότι η έλλειψη οδηγών φορτηγών καθιστά πιο δύσκολη τη διατήρηση της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Ως αποτέλεσμα, το κόστος της παραγωγής νέων μπουκαλιών έχει σχεδόν διπλασιαστεί τον τελευταίο χρόνο.

Οι αναφορές αυτές ακολουθούν τις προειδοποιήσεις ότι το κόστος της γερμανικής μπίρας θα μπορούσε να αυξηθεί ως και 30%, επίσης κυρίως λόγω της αύξησης στις τιμές ενέργειας.

Οι ελλείψεις στα μπουκάλια είναι πιθανό να επηρεάσουν περισσότερο μικρότερες ζυθοποιίες, καθώς οι μεγαλύτερες εταιρείες τυπικά τα προμηθεύονται πρώτες.

Ο Άιχελ συστήνει μάλιστα στους Γερμανούς να επιστρέφουν τα μπουκάλια της μπίρας στους μικροπωλητές το γρηγορότερο δυνατό, συμβουλεύοντάς τους να μην τα συσσωρεύουν άδεια στις αποθήκες τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ