ΚΟΣΜΟΣ

Ολλανδία: Οι Αρχές συνέλεξαν πληροφορίες για τη δολοφονία εφήβου μέσω τεχνητής νοημοσύνης

Ολλανδία: Οι Αρχές συνέλεξαν πληροφορίες για τη δολοφονία εφήβου μέσω τεχνητής νοημοσύνης
Είναι η πρώτη φορά παγκοσμίως που χρησιμοποιείται η τεχνική αυτή στο πλαίσιο αστυνομικής έρευνας AP/Phil Nijhuis (Φωτογραφία Αρχείου)

Η ολλανδική αστυνομία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι συνέλεξε «πληροφορίες» μετά τη μετάδοση ενός πλαστού βίντεο, γυρισμένου με τη συνδρομή της τεχνητής νοημοσύνης, στο οποίο ένας 13χρονος «εμφανίζεται» να ζητά ο ίδιος να εξιχνιαστεί η δολοφονία του.

Είναι η πρώτη φορά παγκοσμίως που χρησιμοποιείται η τεχνική αυτή στο πλαίσιο αστυνομικής έρευνας.

«Το γεγονός ότι λάβαμε πληροφορίες είναι πολύ θετικό», είπε η Λίλιαν φαν Νταϊφενμπόντε, η εκπρόσωπος της αστυνομίας του Ρότερνταμ, την επομένη της προβολής αυτού του βίντεο. «Όμως δεν έχουμε ακόμη διαπιστώσει εάν οι πληροφορίες αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν», πρόσθεσε.

Η τεχνική του deepfake επιτρέπει τη δημιουργία «ρεαλιστικής» προσομοίωσης πραγματικών ανθρώπων, αντικαθιστώντας το πρόσωπο ενός ηθοποιού με ένα άλλο ή μια φωνή με μια άλλη.

Ο 13χρονος ποδοσφαιριστής, Σεντάρ Σοάρες, δολοφονήθηκε το 2003 ενώ έπαιζε χιονοπόλεμο με φίλους του στο πάρκινγκ ενός σταθμού του μετρό στο Ρότερνταμ.

Στο βίντεο που κυκλοφόρησε σχεδόν 20 χρόνια μετά τον θάνατό του, ένας έφηβος διασχίζει ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, κρατώντας μια μπάλα, περιτριγυρισμένος από συγγενείς, καθηγητές και συναθλητές του, κάποιοι εκ των οποίων του δίνουν ενθαρρυντικά χτυπηματάκια στον ώμο. Στο τέλος του βίντεο, το παιδί σταματά, κοιτάζει την κάμερα και ρωτάει: «Ξέρεις περισσότερα; Μίλα, τώρα».

Ο Σοάρες βρισκόταν «στο λάθος σημείο, τη λάθος στιγμή», σύμφωνα με την αστυνομία που ελπίζει ότι θα μπορέσει χάρη σε αυτές τις νέες πληροφορίες να ξεδιαλύνει αυτήν την ανεξιχνίαστη υπόθεση.

Φαίνεται τώρα ότι δίπλα στον σταθμό του μετρό όπου δολοφονήθηκε ο νεαρός Σένταρ, διακινητές ναρκωτικών εξαπατούσαν τους χρήστες, κλέβοντας τα χρήματα και τα ναρκωτικά τους.

Η αστυνομία πιστεύει ότι ο έφηβος δολοφονήθηκε από τον υπόκοσμο κατά λάθος και αναζητά μαρτυρίες από άτομα που γνώριζαν την απάτη ή όσους έτυχε να μάθουν αργότερα για την τραγωδία αυτήν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ