ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανός ΥΠΟΙΚ: «Εντός ημερών» το εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο

Γερμανός ΥΠΟΙΚ: «Εντός ημερών» το εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο
Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ΗΠΑ επεξεργάζονται πρόταση για να επιβληθεί όριο τιμών στο πετρέλαιο διεθνώς, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας (AP Photo/Michael Sohn)

Σε συμφωνία αναμένεται να καταλήξουν οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία, όπως εκτίμησε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, χθες Δευτέρα 23 Μαΐου.

Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, υποστήριξε δημοσίως ότι εάν δεν λυθεί η παγκόσμια κρίση που ξεκινάει από την ενέργεια λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, τότε το πιο πιθανό είναι να βιώσουμε μία παγκόσμια ύφεση.

Πρέπει όλοι να δουλέψουν προς την ίδια κατεύθυνση, αναφέρει ο ίδιος, ενώ σημείωσε ότι για να μειωθούν τα έσοδα της Μόσχας από τα κέρδη που επωμίζεται λόγω των υψηλών τιμών, πιθανόν να χρειαστεί η επιβολή ορίου στις τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές.

«Θα καταλήξουμε σε συμφωνία εντός ημερών», διαβεβαίωσε ο κ. Χάμπεκ, ο οποίος τοποθετήθηκε στο γερμανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF για την πορεία των διαπραγματεύσεων στην ΕΕ αναφορικά με την επιβολή εμπάργκο σε αντίποινα για την εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου.

Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι το μέτρο δεν θα εξασθενίσει από τη μια στιγμή στην άλλη το Κρεμλίνο.

Η αύξηση των τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές αφότου οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν το δικό τους εμπάργκο στο ρωσικό αργό επέτρεψε στη Μόσχα να αυξήσει τα έσοδά της πωλώντας μικρότερες ποσότητες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι ΗΠΑ επεξεργάζονται κατά συνέπεια πρόταση για να επιβληθεί όριο τιμών στο πετρέλαιο διεθνώς, σύμφωνα με τον κ. Χάμπεκ.

Πρόκειται «προφανώς για ασυνήθιστο μέτρο, αλλά ζούμε ασυνήθιστους καιρούς», εξήγησε ο υπουργός Οικονομίας της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας. Το μέτρο «λειτουργεί μόνο αν το ενστερνιστούν πολλές χώρες» και αυτό ακριβώς αποδεικνύεται το πρόβλημα, πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ