ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Ανταλλαγή κρατουμένων ζητάει ο Ζελένσκι – Καλεί τις συμμαχικές χώρες να πιέσουν τη Ρωσία

Ουκρανία: Ανταλλαγή κρατουμένων ζητάει ο Ζελένσκι – Καλεί τις συμμαχικές χώρες να πιέσουν τη Ρωσία
Χιλιάδες αιχμάλωτοι έχουν πέσει στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων, υποστηρίζει ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι Oficina de prensa de la Presidencia de Ucrania vía AP

Το Κίεβο είναι έτοιμο να παραδώσει αιχμάλωτους Ρώσους στρατιώτες με αντάλλαγμα Ουκρανούς, δήλωσε ο ίδιος ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι

«Ακόμα και αύριο», λέει ο Ουκρανός πρόεδρος, «το Κίεβο είναι έτοιμο να προχωρήσει σε ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου με τη Ρωσία, παροτρύνοντας τους συμμάχους της χώρας του να πιέσουν τη Μόσχα.

Η ανταλλαγή «είναι ανθρωπιστικό ζήτημα» και «πολιτική απόφαση, που θα εξαρτηθεί από την υποστήριξη πολλών κρατών», ανέφερε με ακροατήριο τους συμμετέχοντες στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

«Είναι σημαντικό», συνέχισε «να ασκηθεί πολιτική πίεση σε κάθε επίπεδο» από επιχειρηματίες, «με το κλείσιμο επιχειρήσεων, με εμπάργκο στο πετρέλαιο, και μέσω αυτών των απειλών να αυξηθεί η ανταλλαγή των ανθρώπων μας με ρώσους στρατιωτικούς», καθώς «δεν χρειαζόμαστε τους Ρώσους, χρειαζόμαστε όμως τους δικούς μας».

«Είμαστε έτοιμοι για να γίνει ανταλλαγή ακόμη και αύριο», επέμεινε.

Σύμφωνα με τον κ. Ζελένσκι το Κίεβο έχει εμπλέξει τα Ηνωμένα Έθνη, την Ελβετία, το Ισραήλ και «πολλές» χώρες στη διαδικασία, που χαρακτήρισε πολύ περίπλοκη.

Χιλιάδες αιχμάλωτοι έχουν πέσει στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων μετά την κατάληψη της Μαριούπολης και τις μάχες στο Ντονμπάς, παραδέχθηκε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ