ΚΟΣΜΟΣ

6ο πακέτο κυρώσεων ΕΕ στη Ρωσία: Η Γερμανία βλέπει σύντομα συμφωνία - «Μάλλον απίθανη» λέει ο Ορμπάν

6ο πακέτο κυρώσεων ΕΕ στη Ρωσία: Η Γερμανία βλέπει σύντομα συμφωνία - «Μάλλον απίθανη» λέει ο Ορμπάν
AP/Alik Keplicz

«Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συμφωνήσουν σύντομα σε ένα 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας» εκτίμησε η επικεφαλής της διπλωματίας της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, απόψη που δεν συμμερίζεται ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει καταλήξει σε συμφωνία για το έκτο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, καθώς πασχίζει να επιτύχει συναίνεση για την επιβολή πετρελαϊκού εμπάργκο, με την Ουγγαρία να «ηγείται» των ενστάσεων.

Ο Βικτόρ Ορμπάν απορρίπτει κάθε συζήτηση στη σύνοδο κορυφής την ερχόμενη εβδομάδα για το προτεινόμενο από την ΕΕ εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, σε ένα νέο πλήγμα στις προσπάθειες των Βρυξελλών να εξασφαλίσουν στήριξη για το νέο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.

Όπως αποκαλύπτουν οι Financial Times, o πρωθυπουργός της Ουγγαρίας έγραψε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σάρλ Μισέλ, αναφέροντας ότι η χώρα του δεν μπορεί να στηρίξει τις κυρώσεις χωρίς να του δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες για τη χρηματοδότηση που θα διατεθεί από την ΕΕ για να βοηθηθεί η Βουδαπέστη να απεξαρτηθεί από το ρωσικό πετρέλαιο.

«Το να συζητήσουμε το πακέτο των κυρώσεων σε επίπεδο ηγετών απουσία μιας συμφωνίας θα ήταν αντιπαραγωγικό», φέρεται να γράφει στην επιστολή ο Ορμπάν. «Αυτό μόνο θα τόνιζε τις εσωτερικές μας διαιρέσεις χωρίς να παρέχει ρεαλιστική δυνατότητα να επιλύσουμε τις διαφορές μας. Γι' αυτό προτείνω να μην θιγεί το θέμα στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο»

Η Κομισιόν προσπαθεί να κερδίσει τη συγκατάθεση των κρατών-μελών σ' ένα έκτο πακέτο κυρώσεων που θα περιλάμβανε το εμπάργκο και στο ρωσικό πετρέλαιο, αντιμετωπίζοντας την επίμονη αντίδραση της Ουγγαρίας αλλά και τις αμφιβολίες της Σλοβακίας και της Τσεχίας που έχουν μεγάλη εξάρτηση από αυτό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ