ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Εάν αρθούν κυρώσεις, θα αφήσουμε να αποπλεύσουν πλοία με τρόφιμα από ουκρανικά λιμάνια

Ρωσία: Εάν αρθούν κυρώσεις, θα αφήσουμε να αποπλεύσουν πλοία με τρόφιμα από ουκρανικά λιμάνια
Φωτογραφία αρχείου από το λιμάνι της Οδησσού AP Photo/Vadim Ghirda

Η Ρωσία δηλώνει έτοιμη να προσφέρει έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για να αναχωρήσουν από την Ουκρανία πλοία που μεταφέρουν τρόφιμα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο δηλώσεις του Ρώσου υφυπουργού Εξωτερικών Αντρέι Ρουντένκο.

Ο ίδιος απαίτησε για το σκοπό αυτό από το Κίεβο «να αποναρκοθετήσει» τα λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα.

«Η επίλυση του επισιτιστικού προβλήματος περνάει από μια συλλογική προσέγγιση, που περιλαμβάνει κυρίως την άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στις ρωσικές εξαγωγές και στις οικονομικές συναλλαγές», δήλωσε ακόμη ο Ρουντένκο.

Η Ρωσία θα συζητήσει επίσης τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει ανταλλαγή αιχμαλώτων με την Ουκρανία αφού καταδικαστούν, δήλωσε επίσης ο Ρώσος υφυπουργός.

Ρώσοι και αυτονομιστές αξιωματούχοι έχουν δηλώσει κάποιο απ' αυτούς που έχουν παραδοθεί, θα πρέπει να δικαστούν για εγκλήματα πολέμου, αναφερόμενοι στους μαχητές του τάγματος του Αζόφ.

Παράλληλα, ο ίδιος πρόσθεσε πως είναι πρόωρο να δημιουργηθεί μια ρωσική στρατιωτική βάση στην ουκρανική περιφέρεια της Χερσώνας που ελέγχεται από τη Ρωσία.

Φον ντερ Λάιεν: Η Ρωσία εργαλειοποιεί τα ενεργειακά αποθέματα και κάνει το ίδιο σε ό,τι αφορά στην επισιτιστική ασφάλεια

Σημειώνεται πως στην επιτακτική ανάγκη της διαφοροποίησης της ΕΕ από τα ορυκτά καύσιμα εστίασε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην ομιλία στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, την Τρίτη.

«Είμαστε μάρτυρες στο ότι η Ρωσία εργαλειοποιεί τα ενεργειακά αποθέματά της. Και αυτό έχει παγκόσμιο αντίκτυπο. Δυστυχώς, βλέπουμε το ίδιο μοτίβο να εμφανίζεται και στην επισιτιστική ασφάλεια», επεσήμανε η ίδια.

«Πρέπει να απομακρυνθούμε από τα ορυκτά καύσιμα», τόνισε και συνέχισε:

«Το ίδιο ισχύει και για τη διαφοροποίηση του εφοδιασμού μας με φυσικό αέριο, έναν άλλο πυλώνα της REPowerEU. Αυτήν τη στιγμή που μιλάμε, η Ευρώπη συνάπτει νέες συμφωνίες με αξιόπιστους προμηθευτές σε όλον τον κόσμο. Τον Μάρτιο συμφώνησα με τον Πρόεδρο Μπάιντεν να αυξήσουμε σημαντικά τις παραδόσεις LNG από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη. Περισσότερο LNG και φυσικό αέριο μέσω αγωγών θα προέλθει επίσης από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Σύντομα θα τεθούν σε λειτουργία νέοι τερματικοί σταθμοί LNG σε Ελλάδα, Κύπρο και Πολωνία, όπως και νέες διασυνδέσεις».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ