ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία - Partygate: Ο Μπόρις Τζόνσον «αναλαμβάνει ακέραια την ευθύνη»

Βρετανία - Partygate: Ο Μπόρις Τζόνσον «αναλαμβάνει ακέραια την ευθύνη»
Δημοσιεύτηκε η έκθεση της ανώτατης δημόσιας λειτουργού Σου Γκρέι που επιρρίπτει τις ευθύνες στην κορυφή της Ντάουνινγκ Στριτ (AP Photo/Matt Dunham)

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι αναλαμβάνει «ακέραια την ευθύνη» για το λεγόμενο Partygate, τις παραβιάσεις του lockdown με την οργάνωση των πάρτι στις υψηλότερες σφαίρες της βρετανικής εξουσίας.

«Αναλαμβάνω ακέραια την ευθύνη όλων όσων συνέβησαν υπό την ηγεσία μου», δήλωσε στην Βουλή των Κοινοτήτων ο Μπόρις Τζόνσον, επαναλαμβάνοντας ότι ζητά συγγνώμη για το σκάνδαλο Partygate.

Η εν λόγω ενέργεια έρχεται μετά την δημοσίευση της έκθεσης της ανώτατης δημόσιας λειτουργού Σου Γκρέι που επιρρίπτει τις ευθύνες στην κορυφή της Ντάουνινγκ Στριτ.

Συγκεκριμένα, η έκθεση της Σου Γκρέι για το Partygate συμπεραίνει ότι πρέπει να επιρριφθεί η ευθύνη για μία κουλτούρα που οδήγησε στα παράνομα πάρτι που οργανώθηκαν εκεί κατά την διάρκεια των lockdown σε υψηλά ιστάμενα πρόσωπα της Ντάουνινγκ Στριτ, πολιτικούς ή δημόσιους λειτουργούς.

«Πολλές από τις συγκεντρώσεις αυτές δεν θα έπρεπε να έχει επιτραπεί να συμβούν», γράφει στην έκθεσή της η Σου Γκρέι. «Είναι επίσης αλήθεια ότι ορισμένοι από τους λιγότερο έμπειρους υπαλλήλους πίστεψαν ότι η συμμετοχή τους σε ορισμένα από αυτά τα γεγονότα επιτρεπόταν με δεδομένη την παρουσία των υψηλά ιστάμενων. Οι υψηλά ιστάμενοι, είτε είναι πολιτικοί ή δημόσιοι λειτουργοί, θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη αυτής της κουλτούρας».

Το προκαταρκτικό πόρισμα της Σου Γκρέι δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο, αλλά η δημοσίευση του τελικού πορίσματος αναβλήθηκε μέχρι την ολοκλήρωση της αστυνομικής έρευνας, η οποία έληξε την περασμένη εβδομάδα με την επιβολή 126 προστίμων.

Τόσο ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, όσο και ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ περιλαμβάνονται στα πρόσωπα στα οποία επιβλήθηκε πρόστιμο για το πάρτι των 56ων γενεθλίων του Βρετανού πρωθυπουργού.

Τα πάρτι της Ντάουνινγκ Στριτ υπολείπονται των αναμενόμενων υψηλών απαιτήσεων, αλλά δεν απηχούν την κυρίαρχη κουλτούρα της διακυβέρνησης εκείνη την χρονική στιγμή, συμπεραίνει η έκθεση της Σου Γκρέι.

«Πολλοί θα είναι αναστατωμένοι από το γεγονός ότι τέτοιου είδους συμπεριφορά επιδείχθηκε σε τέτοια κλίμακα στην καρδιά της Κυβέρνησης. Το κοινό έχει το δικαίωμα να έχει τις υψηλότερες απαιτήσεις συμπεριφοράς σε τέτοιους χώρους και είναι σαφές πως ό,τι συνέβη υπολείπεται αυτών των απαιτήσεων», αναφέρεται στην έκθεση.

«Εχω την ισχυρή πεποίθηση, ωστόσο, ότι αυτά τα περιστατικά δεν απηχούν την κυρίαρχη κουλτούρα στην Κυβέρνηση και την Δημόσια Διοίκηση εκείνη την χρονική στιγμή. Πολλές χιλιάδες άνθρωποι σε ολόκληρη την χώρα εργάστηκαν ακούραστα για να είναι στο ύψος των περιστάσεων σε μία πρωτοφανή συγκυρία», προστίθεται.

Η Σου Γκρέι δεν επιρρίπτει ευθύνη απευθείας στον Μπόρις Τζόνσον, αλλά στην έκθεση περιλαμβάνονται λεπτομέρειες και φωτογραφίες από περισσότερες από δέκα συγκεντρώσεις στην Ντάουνινγκ Στριτ, σε ορισμένες από τις οποίες συμμετείχε.

Στάρμερ: Μνημείο «στην ύβρη και την αλαζονεία» της κυβέρνησης το πόρισμα

Το πόρισμα της δημόσιας λειτουργού Σου Γκρέι για τα πάρτι της Ντάουνινγκ Στριτ θα μείνει ως μνημείο «στην ύβρη και την αλαζονεία» της κυβέρνησης του πρωθυπουργού της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε ο ηγέτης του Εργατικού κόμματος Κιρ Στάρμερ.

«Οταν θα κατακαθίσει η σκόνη και υποχωρήσει η οργή, αυτό το πόρισμα θα μείνει ως μνημείο στην ύβρη και την αλαζονεία μιας κυβέρνησης που πίστευε ότι ένας κανόνας ισχύει γι' αυτούς και άλλος κανόνας ισχύει για όλους τους άλλους», δήλωσε ο Στάρμερ στην Βουλή των Κοινοτήτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ