ΚΟΣΜΟΣ

Επιμένει ο Ερντογάν για νέα στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία

Επιμένει ο Ερντογάν για νέα στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία
Η Τουρκία έχει ήδη πραγματοποιήσει τρεις εισβολές στη βόρεια Συρία από το 2016, με στόχο κυρίως την κουρδική πολιτοφυλακή YPG που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ Turkish Presidency via AP Photo

Αναγκαίες για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας χαρακτήρισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο έδαφος του Ιράκ και της Συρίας, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας που εκδόθηκε κατόπιν της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της χώρας.

Από τα μέσα Απριλίου ο τουρκικός στρατός έχει εξαπολύσει επιδρομές εναντίον θέσεων του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στο βόρειο Ιράκ, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος έχει προαναγγείλει τη διεξαγωγή ανάλογων επιχειρήσεων στη βόρεια Συρία εναντίον «τρομοκρατικών οργανώσεων».

Η Άγκυρα έχει ήδη πραγματοποιήσει τρεις εισβολές στη βόρεια Συρία από το 2016, με στόχο κυρίως την κουρδική πολιτοφυλακή YPG που υποστηρίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, «συγκεντρώθηκαν πληροφορίες και συζητήθηκαν πρόσθετα μέτρα σχετικά με τις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις εντός της επικράτειας και πέρα από τα σύνορά μας, εναντίον τρομοκρατικών οργανώσεων» -μεταξύ αυτών Κούρδοι μαχητές (PKK/KCK-PYD-YPG), Γκιουλενιστές και μέλη του Ισλαμικού Κράτους- «… καθώς και κάθε είδους απειλής για την εθνική ασφάλεια».

Ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι οι επιχειρήσεις που διεξάγονται ήδη και εκείνες που θα ξεκινήσουν για να εξαλείψουν την «τρομοκρατική απειλή» στα νότια σύνορα της Τουρκίας «δεν στοχεύουν σε καμία περίπτωση την εδαφική ακεραιότητα των γειτονικών χωρών» και απορρέουν από τις ανάγκες για την εθνική ασφάλεια.

Οι σχεδιαζόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις στοχεύουν κυρίως τα κουρδικά κινήματα που η Άγκυρα καταγγέλλει ως «τρομοκρατικές οργανώσεις».

Η Τουρκία εγείρει ενστάσεις αναφορικά με την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ κατηγορώντας ακριβώς τις δύο σκανδιναβικές χώρες ότι έχουν προσφέρει καταφύγιο σε μαχητές των PKK και YPG.

Η Τουρκία δεν θα δώσει τη συγκατάθεσή της στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία χωρίς να προηγηθούν «συγκεκριμένα μέτρα» από τις χώρες αυτές σε σχέση με τις ανησυχίες για την ασφάλειά της, προειδοποίησε χθες, Τετάρτη, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν, μετά τη συνάντηση με διπλωμάτες των δύο σκανδιναβικών χωρών.

Από πλευράς του, το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας έχει προειδοποιήσει ότι θα θεωρήσει οποιαδήποτε τουρκική στρατιωτική εισβολή στη συριακή επικράτεια ως «έγκλημα πολέμου και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προανήγγειλε συγκεκριμένα τη Δευτέρα πως ο τουρκικός στρατός θα εξαπολύσει σύντομα νέα επιχείρηση στη βόρεια Συρία, με σκοπό να δημιουργηθεί «ζώνη ασφαλείας» μήκους 30 χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων για να καταπολεμήσει τρομοκρατικές απειλές όπως τις χαρακτήρισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ