ΚΟΣΜΟΣ

Αλλάζει τη στρατηγική του ο Κιμ Γιονγκ Ουν

Αλλάζει τη στρατηγική του ο Κιμ Γιονγκ Ουν
REUTERS/KCNA

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης, Κιμ Γιονγκ Ουν παρουσίασε πενταετές οικονομικό πρόγραμμα, με κεντρικό στόχο την αναζωογόνηση της οικονομίας της χώρας του, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της χώρας.

Η οικονομία της Βόρειας Κορέας έχει απομονωθεί από το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, εξαιτίας της εφαρμογής του διεθνούς εμπάργκο από τον ΟΗΕ για τις πυρηνικές δοκιμές που έχουν λάβει χώρα, καθώς και την εκτόξευση πυραύλων, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό πρακτορείο.

Η Πιονγκγιάνκ είναι επίσης πρόθυμη να προχωρήσει στην “ομαλοποίηση” των σχέσεών της, με τις χώρες, με τις οποίες οι διμερείς σχέσεις της, έχουν καταστεί εχθρικές, δήλωσε ο Κιμ.

Η ηγεσία της Βόρειας Κορέας έχει κάνει παρόμοια πολιτικά ανοίγματα μέσω δηλώσεων και στο παρελθόν, παρά το γεγονός ότι έχει συχνά απειλήσει να επιτεθεί κατά της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ, ενώ εξακολουθεί να υλοποιεί βήματα για το πυρηνικό της πρόγραμμα, παρά τις διεθνείς κυρώσεις που εφαρμόζει ο ΟΗΕ, κατά του καθεστώτος.

Οι δηλώσεις του ηγέτη έγιναν στο πρώτο, μετά από 36 χρόνια κεντρικό συνέδριο του Εργατικού Κόμματος, το οποίο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Δύσης, θα επιβεβαιώσει την πολιτική ισχύ του Κιμ, μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον ίδιο, το 2011.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ