ΚΟΣΜΟΣ

Μετά από δύο χρόνια lockdown, η Ιαπωνία ανοίγει ξανά για τους ξένους τουρίστες

Μετά από δύο χρόνια lockdown, η Ιαπωνία ανοίγει ξανά για τους ξένους τουρίστες
Οι ταξιδιώτες θα επιτρέπεται να εισέρχονται μόνο ως μέρος τουριστικών γκρουπ (AP Photo/Kantaro Komiya, File)

Έπειτα από δύο χρόνια lockdown, η Ιαπωνία ανακοίνωσε ότι θα άρει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς λόγω της πανδημίας και θα ανοίξει ξανά για τουρίστες από 98 χώρες και περιοχές τον επόμενο μήνα. Ωστόσο οι ταξιδιώτες θα επιτρέπεται να εισέρχονται μόνο ως μέρος τουριστικών γκρουπ.

Η απόφαση έρχεται μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης την περασμένη εβδομάδα ότι θα δοκιμάσει να επιτρέψει μικρές ομάδες εκδρομέων με επισκέπτες από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, την Ταϊλάνδη και τη Σιγκαπούρη από αυτόν τον μήνα.

Την Πέμπτη, η κυβέρνηση αναθεώρησε τους συνοριακούς ελέγχους για να συνεχίσει να δέχεται οργανωμένες εκδρομές από τις 98 χώρες και περιοχές –συμπεριλαμβανομένων της Βρετανίας, των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Ισπανίας, του Καναδά και της Μαλαισίας– από τις 10 Ιουνίου.

Η Ιαπωνία θα επεκτείνει επίσης τον αριθμό των αεροδρομίων που δέχονται διεθνείς πτήσεις σε επτά, προσθέτοντας το Naha στη νότια νομαρχία της Οκινάουα και το New Chitose κοντά στο Σαπόρο στο βόρειο Χοκάιντο.

Για το μεγαλύτερο μέρος της πανδημίας η Ιαπωνία είχε απαγορεύσει όλους τους τουρίστες και επέτρεπε την είσοδο μόνο σε πολίτες και αλλοδαπούς κατοίκους, αν και ακόμη και οι τελευταίοι αποκλείονταν περιοδικά.

Όλες οι αφίξεις πρέπει να είναι αρνητικές στον Covid προτού ταξιδέψουν στην Ιαπωνία και πολλοί πρέπει να υποβληθούν ξανά σε τεστ κατά την άφιξη, αν και τα τριπλά εμβολιασμένα άτομα που προέρχονται από ορισμένες χώρες μπορούν να παραλείψουν το πρόσθετο τεστ, καθώς και μια τριήμερη καραντίνα που είναι υποχρεωτική για τους υπόλοιπους.

Οι τουριστικοί πράκτορες θα πρέπει να λαμβάνουν την ευθύνη να διασφαλίσουν ότι οι επισκέπτες σέβονται τη σχεδόν καθολική χρήση μάσκας στην Ιαπωνία και άλλα μέτρα που έχουν βοηθήσει να κρατηθεί ο απολογισμός από τον Covid συγκριτικά χαμηλός.

Δεν είναι ξεκάθαρο πόσοι άνθρωποι ακριβώς θα μπορέσουν να επωφεληθούν από το προσεκτικό άνοιγμα, καθώς η Ιαπωνία σχεδιάζει να διπλασιάσει το ημερήσιο όριο εισόδου, αλλά μόνο σε 20.000.

Ο πρωθυπουργός, Φούμιο Κισίντα, δήλωσε ότι θέλει να χαλαρώσει τα μέτρα ελέγχου των συνόρων, αλλά οι κινήσεις αναμένεται να προχωρήσουν αργά, με ισχυρή δημόσια υποστήριξη για τους τρέχοντες περιορισμούς.

Η Ιαπωνία υποδέχτηκε ένα ρεκόρ 31,9 εκατομμυρίων ξένων επισκεπτών το 2019 και βρισκόταν σε καλό δρόμο για να πετύχει τον στόχο της για 40 εκατομμύρια το 2020 προτού χτυπήσει η πανδημία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ