ΚΟΣΜΟΣ

Αποκλειστικό CNNi: Κορυφαίοι ειδικοί κατηγορούν τη Ρωσία ότι υποκινεί γενοκτονία στην Ουκρανία

Αποκλειστικό CNNi: Κορυφαίοι ειδικοί κατηγορούν τη Ρωσία ότι υποκινεί γενοκτονία στην Ουκρανία
Σε ένα από τα πιο ανατριχιαστικά σημεία της έκθεσης, η ομάδα κάνει μια άμεση σύγκριση με τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα το 1995 (AP Photo/Natacha Pisarenko)

Οι ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία παρέχουν αρκετά στοιχεία για να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η Μόσχα υποκινεί γενοκτονία και διαπράττει θηριωδίες με σκοπό να καταστρέψει τον ουκρανικό λαό, σύμφωνα με την πρώτη ανεξάρτητη έκθεση για καταγγελίες για γενοκτονία στη χώρα αυτή.

Η νομική έκθεση, που υπογράφεται από περισσότερους από 30 κορυφαίους νομικούς μελετητές και ειδικούς στη γενοκτονία, κατηγορεί το ρωσικό κράτος για παραβίαση πολλών άρθρων της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την Πρόληψη και την Καταστολή του Εγκλήματος της Γενοκτονίας. Προειδοποιεί ότι υπάρχει σοβαρός και επικείμενος κίνδυνος γενοκτονίας στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας τις κατηγορίες με μια μακρά λίστα αποδεικτικών στοιχείων, όπως παραδείγματα μαζικών δολοφονιών αμάχων, αναγκαστικών απελάσεων και απάνθρωπης αντι-ουκρανικής ρητορικής που χρησιμοποιούν ανώτατοι Ρώσοι αξιωματούχοι.

Η έκθεση συντάχθηκε από το New Lines Institute for Strategy and Policy, μια δεξαμενή σκέψης με έδρα τις ΗΠΑ και το Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Raoul Wallenberg που εδρεύει στον Καναδά, και πρόκειται να δημοσιευτεί την Παρασκευή, με τους συγγραφείς να στέλνουν αντίγραφα στα κοινοβούλια , κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς σε όλο τον κόσμο. Ένα αντίγραφο της έκθεσης χορηγήθηκε αποκλειστικά στο CNNi.

«Συγκεντρώσαμε κορυφαίους νομικούς εμπειρογνώμονες από όλο τον κόσμο, οι οποίοι στη συνέχεια εξέτασαν όλα τα στοιχεία και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Ρωσική Ομοσπονδία φέρει την ευθύνη για παραβιάσεις της Σύμβασης για τη Γενοκτονία στην Ουκρανία», δήλωσε στο CNNi ο Αζίμ Ιμπραήμ του Ινστιτούτου New Lines, ο οποίος επισκέφθηκε την Ουκρανία τον Μάρτιο για να συγκεντρώσει στοιχεία για την έκθεση.

«Πρόκειται για μια πολύ ενδελεχή και λεπτομερή εξέταση εκτεταμένων αποδεικτικών στοιχείων», είπε. «Αυτό που έχουμε δει μέχρι στιγμής είναι ότι αυτός ο πόλεμος είναι γενοκτονικός στη φύση του, όσον αφορά τη γλώσσα που χρησιμοποιείται και τον τρόπο με τον οποίο εκτελείται. Αυτό είναι πολύ, πολύ σαφές», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για την Πρόληψη και την Καταστολή του Εγκλήματος της Γενοκτονίας, οι υπογράφοντες έχουν νομική υποχρέωση να αποτρέψουν τη γενοκτονία και η έκθεση προτρέπει τη διεθνή κοινότητα να δράσει.

Σε ένα από τα πιο ανατριχιαστικά σημεία της έκθεσης, η ομάδα κάνει μια άμεση σύγκριση με τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα το 1995, προτρέποντας τον κόσμο να δράσει προτού να είναι πολύ αργά: «Οι λεπτομέρειες της μαζικής δολοφονίας περισσότερων από 7.000 Βόσνιων Μουσουλμάνων αγοριών και ανδρών στη Σρεμπρένιτσα εμφανίστηκε ενώπιον της διεθνούς κοινότητας μόνο όταν ήταν πολύ αργά για να αποτραπεί μια γενοκτονία που συνέβη μέσα σε λίγες μέρες. Το 2022, έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθούμε με ακρίβεια παρόμοιες φρικαλεότητες καθώς εκτυλίσσονται και να ανταποκριθούμε ανάλογα».

Η έκθεση δείχνει απευθείας στη Μόσχα, κατηγορώντας τους ανώτατους αξιωματούχους της Ρωσίας για ενορχήστρωση υποκίνησης για γενοκτονία και θέτοντας τις βάσεις για μελλοντική γενοκτονία αρνούμενοι επανειλημμένα την ύπαρξη ουκρανικής ταυτότητας.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι το ρωσικό κράτος παραβιάζει το άρθρο II και το άρθρο III (γ) της Σύμβασης για την Πρόληψη και την Καταστολή του Εγκλήματος της Γενοκτονίας. Το άρθρο II της Σύμβασης ορίζει ότι η γενοκτονία είναι μια προσπάθεια διάπραξης πράξεων «με πρόθεση να καταστρέψει, εν όλω ή εν μέρει, μια εθνική, εθνοτική, φυλετική ή θρησκευτική ομάδα». Το άρθρο III (γ) αφορά την «άμεση και δημόσια υποκίνηση για διάπραξη γενοκτονίας».

Ως παραδείγματα των αποδεικτικών στοιχείων ότι η Ρωσία παραβιάζει τη σύμβαση, οι ειδικοί υπογραμμίζουν τις επανειλημμένες δηλώσεις του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι πιστεύει ότι η Ουκρανία δεν έχει δικαίωμα να υπάρχει ως ανεξάρτητο κράτος.

Αλλά η έκθεση προχωρά περισσότερο, κατηγορώντας τις ρωσικές δυνάμεις ότι διεξήγαγαν ένα «μοτίβο συνεπών και διάχυτων φρικαλεοτήτων εναντίον Ουκρανών αμάχων συλλογικά» κατά τη διάρκεια της εισβολής.

Λέει ότι οι καλά τεκμηριωμένες σφαγές και οι συνοπτικές εκτελέσεις στην Μπούτσα, στο Staryi Bykiv και στις περιοχές Σούμι και Τσερνίχιβ, οι σκόπιμες επιθέσεις της Ρωσίας σε καταφύγια, διαδρομές εκκένωσης και εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης, καθώς και η αδιάκριτη στόχευση και βομβαρδισμός κατοικημένων περιοχών, οι βιασμοί, οι κλοπές σιτηρών και οι αναγκαστικές απελάσεις στη Ρωσία ισοδυναμούν με «γενοκτονικό πρότυπο καταστροφής».

Exclusive: Leading experts accuse Russia of inciting genocide in Ukraine and intending to 'destroy' Ukrainian people, By Ivana Kottasová, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ