ΚΟΣΜΟΣ

«Κροκόδειλος» ο Πούτιν κατά τον Τζόνσον - Ζητά αποστολή και επιθετικών όπλων στην Ουκρανία

«Κροκόδειλος» ο Πούτιν κατά τον Τζόνσον - Ζητά αποστολή και επιθετικών όπλων στην Ουκρανία
Σύμφωνα με τον Τζόνσον, «είναι απόλυτα ζωτικής σημασίας» για τη Βρετανία να συνεχίσει τη στήριξη του ουκρανικού στρατού AP Photo/Matt Dunham

Σε περαιτέρω στρατιωτική υποστήριξη για την Ουκρανία καλεί ο Μπόρις Τζόνσον, προκειμένου να τη στηρίξει στον πόλεμο με τις ρωσικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής περισσότερων επιθετικών όπλων, όπως συστημάτων πυραύλων πολλαπλής εκτόξευσης που μπορούν να χτυπήσουν στόχους από πολύ πιο μακριά.

«Πώς μπορείς να αντιμετωπίσεις έναν κροκόδειλο όταν τρώει το αριστερό σου πόδι;» είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg την Παρασκευή, όταν ρωτήθηκε για την προοπτική διαπραγμάτευσης με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. «Ο τύπος είναι απολύτως αναξιόπιστος».

Η Ουκρανία έχει ζητήσει από τα έθνη να της προμηθεύσουν το πυραυλικό σύστημα MLRS καθώς αντιμετωπίζει την επέλαση των ρωσικών στρατευμάτων στα ανατολικά.

Αυτό το αίτημα αντιμετωπίστηκε με κάποια επιφυλακτικότητα σχετικά με το εάν θα έφερνε τα συμμαχικά έθνη πιο κοντά στην άμεση αντιπαράθεση με τη Ρωσία. Ενώ το MLRS είναι πιθανό να αποδειχθεί πιο αποτελεσματικό κατά του ρωσικού πυροβολικού, η ανάπτυξή του θα αυξήσει τον κίνδυνο οι πύραυλοι να προσγειωθούν στα σύνορα στη Ρωσία, είτε σκόπιμα είτε κατά λάθος.

Το MLRS «θα τους επέτρεπε να αμυνθούν ενάντια σε αυτό το πολύ βάναυσο ρωσικό πυροβολικό και εκεί πρέπει να πέσει ο κόσμος», είπε ο Τζόνσον.

Σύμφωνα με τον Τζόνσον «είναι απόλυτα ζωτικής σημασίας να συνεχίσουμε τη στήριξη του ουκρανικού στρατού. Ωστόσο, ο Βρετανός πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο χρήσης του βρετανικού στρατού για να βοηθήσει τον καθαρισμό ναρκών από τα ουκρανικά λιμάνια, λέγοντας μόνο ότι η Βρετανία θα συνεργαστεί με διεθνείς εταίρους για να βοηθήσει την Ουκρανία σε αυτό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ