ΚΟΣΜΟΣ

Μήνυση κατά του Ίλον Μασκ κατέθεσαν επενδυτές του Twitter για «χειραγώγηση» μετοχών

Μήνυση κατά του Ίλον Μασκ κατέθεσαν επενδυτές του Twitter για «χειραγώγηση» μετοχών
Οι επενδυτές υποστηρίζουν ότι ο Μασκ εξοικονόμησε 156 εκατ. δολάρια παραλείποντας να αποκαλύψει ότι είχε αγοράσει περισσότερο από το 5% του Twitter μέχρι τις 14 Μαρτίου AP Photo/Susan Walsh

Μήνυση κατά του Ίλον Μασκ κατέθεσαν επενδυτές της Twitter Inc, ισχυριζόμενοι ότι ο δισεκατομμυριούχος χειραγώγησε την τιμή της μετοχής της εταιρείας προς τα κάτω, για την εξαγορά της πλατφόρμας. 

Οι επενδυτές υποστηρίζουν ότι ο Μασκ εξοικονόμησε 156 εκατ. δολάρια παραλείποντας να αποκαλύψει ότι είχε αγοράσει περισσότερο από το 5% του Twitter μέχρι τις 14 Μαρτίου και ζητούν να τους επιδικαστεί αντισταθµιστική αποζηµίωση, που να αντιστοιχεί στη ζηµία που προκλήθηκε.

Επίσης καταλογίζουν ευθύνη και στο ίδιο το Twitter, χωρίς ωστόσο να ζητούν αποζημίωση από την πλευρά της εταιρείας, με το επιχείρημα ότι όφειλε να ερευνήσει τη συμπεριφορά του Μασκ.

Όπως ισχυρίζονται οι επενδυτές, ο Μασκ συνέχισε να αγοράζει μετοχές και τελικά αποκάλυψε στις αρχές Απριλίου ότι κατείχε το 9,2% της εταιρείας, σύμφωνα με την αγωγή που κατατέθηκε την Τετάρτη στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο.

«Με την καθυστέρηση της αποκάλυψης του μερίδιού του στο Twitter, ο Μασκ συμμετείχε σε χειραγώγηση της αγοράς και αγόρασε μετοχές του Twitter σε τεχνητά χαμηλή τιμή» δήλωσαν οι επενδυτές, με επικεφαλής τον κάτοικο της Βιρτζίνια, Γουίλιαμ Χερέσνιακ.

Η πρόσφατη πτώση της μετοχής της Tesla έθεσε σε «μεγάλο κίνδυνο» την ικανότητα του Μασκ να χρηματοδοτήσει την εξαγορά του Twitter, κατά τους ισχυρισμούς των επενδυτών, καθώς δέσμευσε μετοχές του στην Tesla σε τράπεζες, προκειμένου να εξασφαλίσει την δανειοδότηση ώστε να χρηματοδοτήσει την εξαγορά.

Οι μετοχές της Tesla κυμαίνονταν στα 713 δολάρια το απόγευμα της Πέμπτης, από πάνω από 1.000 δολάρια στις αρχές Απριλίου, σημειώνει το Reuters.

Η χρονική στιγμή που επέλεξε ο Μασκ να αποκαλύψει το μερίδιο αγοράς των μετοχών του της Twitter Inc, έχει ήδη οδηγήσει σε έρευνα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, ανέφερε η Wall Street Journal.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς απαιτεί από κάθε επενδυτή που αγοράζει μερίδιο που υπερβαίνει το 5% σε μια εταιρεία, να αποκαλύψει τον αριθμό των μετοχών του εντός 10 ημερών από την υπέρβαση του ορίου.

Οι επενδυτές είπαν επίσης ότι η δημόσια κριτική από τον Ίλον Μασκ για την εταιρεία, συμπεριλαμβανομένου ενός tweet της 13ης Μαΐου που ανέφερε ότι η εξαγορά ήταν «προσωρινά σε αναμονή» έως ότου το Twitter αποδείξει ότι τα spam bots (ο αριθμός των ψεύτικων λογαριασμών) αντιπροσώπευαν λιγότερο από το 5% των χρηστών του, ισοδυναμούσε με μια προσπάθεια να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη πτώση στην τιμή της μετοχής.

Ο Μασκ υποσχέθηκε την Τετάρτη να αυξήσει την προσφορά του κατά 6,25 δισ. δολάρια για το Twitter, σημάδι ότι εξακολουθεί να επιδιώκει την ολοκλήρωση της εξαγοράς.

Να σημειωθεί ότι στις αρχές Μαΐου, κατατέθηκε μήνυση εις βάρος του Ίλον Μασκ από συνταξιοδοτικό ταμείο της Φλόριντα σε δικαστήριο του Ντέλαγουερ, που επιδιώκει να φρενάρει τη συμφωνία, βάσει του ότι κάποιοι άλλοι «ισχυροί» μέτοχοι του Twitter Inc. υποστήριζαν την εξαγορά, κάτι που παραβιάζει τον νόμο της Πολιτείας.

Όπως αναφέρει το Reuters, η μήνυση που κατέθεσε ο Γουίλιαμ Χερέσνιακ δεν αντιτίθεται στην εξαγορά του Twitter.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ