ΚΟΣΜΟΣ

Στρατηγική πόλη «έχασαν» οι Ουκρανοί στο Ντονμπάς - Μάχη για το Σεβεροντονέτσκ

Στρατηγική πόλη «έχασαν» οι Ουκρανοί στο Ντονμπάς - Μάχη για το Σεβεροντονέτσκ
Η κατάληψη του Σεβεροντονέτσκ θα δώσει στην Ρωσία τον πλήρη έλεγχο της περιφέρειας του Λουχάνσκ. Η πόλη βομβαρδίζεται επί μέρες ανηλεώς. AP Photo/Francisco Seco

Στον πλήρη έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων έχει περιέλθει η στρατηγικής σημασίας πόλη Λιμάν στην ανατολική Ουκρανία έπειτα από πολυήμερες σφοδρές μάχες σε ένα βαρύ πλήγμα για τον ουκρανικό στρατό, ενόσω κλιμακώνεται η μάχη για το Ντονμπάς με επόμενο στόχο της Μόσχας το Σεβεροντονέτσκ -τελευταίο μεγάλο προπύργιο των ουκρανικών δυνάμεων στην περιφέρεια.

 

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε επίσημα το Σάββατο ότι η πόλη Λιμάν ελέγχεται πλήρως από τις ρωσικές δυνάμεις· είχε προηγηθεί πριν από δύο ημέρες ανακοίνωση των αυτονομιστών της αυτοαποκαλούμενης «λαϊκής δημοκρατίας» του Ντονέτσκ ότι η πόλη έχει «πέσει».

«Η πόλη Κράσνι Λιμάν απελευθερώθηκε πλήρως από τους Ουκρανούς εθνικιστές» ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας χρησιμοποιώντας το παλαιό όνομα της πόλης.

Η Λιμάν των 20.000 κατοίκων αποτελεί κέντρο σιδηροδρομικών συγκοινωνιών· βρίσκεται στα δυτικά του Σεβεροντονέτσκ, στο δρόμο προς το Σλοβιάνσκ και το Κραματόρσκ, πόλεων που εξίσου εξακολουθούν να αντιστέκονται.

Η κατάληψη του Σεβεροντονέτσκ θα δώσει στην Ρωσία τον πλήρη έλεγχο της περιφέρειας του Λουχάνσκ. Η πόλη έχει δεχθεί σφοδρό βομβαρδισμό καθ' όλη την εβδομάδα και οι Ρώσοι έχουν ήδη πάρει τον έλεγχο του ξενοδοχείου Myr στα περίχωρα της πόλης.

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Λουχάνσκ, Σέρχι Χαϊντάι, αναφέρει ότι οι ρωσικές δυνάμεις επί του παρόντος δεν έχουν καταφέρει να προελάσουν πέραν της περιοχής του ξενοδοχείου και το Σεβεροντονέτσκ, επί του παρόντος τουλάχιστον, δεν έχει αποκλειστεί.

Ο ουκρανικός στρατός αναγνωρίζει πως μάχεται από μειονεκτική θέση στο Ντονμπάς, με τη Ρωσία να υπερέχει τόσο σε επίπεδο οπλισμού, όσο και αριθμού στρατιωτών.

Με βίντεο που ανάρτησε στο Twitter, ο Ουκρανός υπουργός Αμυνας, Ντμίτρο Κουλέμπα, δήλωσε ότι η κατάσταση στο Ντονμπάς είναι «πολύ χειρότερη» από ό,τι έχει συνειδητοποιήσει ο περισσότερος κόσμος και ζήτησε επειγόντως από τη Δύση βαριά όπλα ώστε να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά οι εισβολείς.

«Φοβάμαι ότι ο Πούτιν, με μεγάλο κόστος για τον ίδιο και για τον ρωσικό στρατό, συνεχίζει να ροκανίζει εδάφη στο Ντονμπάς, να σημειώνει σταδιακή, αργή, αλλά χειροπιαστή πρόοδο», εκτίμησε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ