ΚΟΣΜΟΣ

Αμετακίνητος ο Ερντογάν για Φινλανδία, Σουηδία: «Όχι» στην ένταξή τους στο ΝΑΤΟ

Αμετακίνητος ο Ερντογάν για Φινλανδία, Σουηδία: «Όχι» στην ένταξή τους στο ΝΑΤΟ
«Δεν μπορούμε να πούμε ‘ναι’ στην είσοδο χωρών στο ΝΑΤΟ, οι οποίες υποστηρίζουν την τρομοκρατία» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν AP Photo / Markus Schreiber

Δεν θα επιτρέψει σε χώρες «που υποστηρίζουν την τρομοκρατία» να ενταχθούν στη νατοϊκή συμμαχία δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως μετέδωσε την Κυριακή η κρατική τηλεόραση TRT Haber.

Οι συνομιλίες της τελευταίας εβδομάδας μεταξύ της Σουηδίας και της Φινλανδίας για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκαν στο προεδρικό συγκρότημα της Άγκυρας «δεν εξελίχθηκαν στο επίπεδο που αναμένονταν» μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΝΑΤΟΛΗ επικαλούμενο δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που έγιναν αργά χθες το βράδυ.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μέσα από το αεροπλάνο, καθώς επέστρεφε στην Τουρκία από μία επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν, ο πρόεδρος Ερντογάν είπε σε δηλώσεις του που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα: «Δυστυχώς, οι συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ της αντιπροσωπείας μας με την Φινλανδία και τη Σουηδία δεν εξελίχθηκαν στο επίπεδο αναμένονταν».

Σημειώνοντας ότι η Σουηδία και η Φινλανδία είχαν προσδοκίες από αυτές τις συνομιλίες, ο Ερντογάν επισήμανε ωστόσο, ότι οι δύο χώρες δεν έχουν κάνει τα αναγκαία βήματα αναφορικά με τις απαιτήσεις της Τουρκίας, επισημαίνοντας ότι τρομοκράτες ακόμη και τώρα περπατούν στους δρόμους της Στοκχόλμης, ενώ η Σουηδία τους προστατεύει «με τη δική της αστυνομία».

«Δεν μπορούμε να επαναλάβουμε τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν (επιτρέποντας την ένταξη χωρών στο ΝΑΤΟ που είναι ένας οργανισμός ασφάλειας) ενώ αυτές, υποστηρίζουν και ενισχύουν τέτοιους τρομοκράτες» τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Η Σουηδία και η Φινλανδία αιτήθηκαν επίσημα την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ στις 18 Μαΐου, μία απόφαση στην οποία ωθήθηκαν από την πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία που άρχισε στις 24 Φεβρουαρίου. Η Τουρκία εξέφρασε τις αντιρρήσεις της για την ένταξή τους, υποστηρίζοντας ότι οι δύο χώρες δείχνουν ανοχή ή ακόμη και υποστήριξή σε τρομοκρατικές ομάδες.

Με βολές κατά ΗΠΑ αιτιολογεί τη σχεδιαζόμενη επέμβαση στη Συρία

Σχετικά με το ενδεχόμενο μιας νέας «επιχείρησης ασφάλειας» στη βόρεια Συρία, κοντά στα τουρκικά σύνορα, ο Τούρκος πρόεδρος επισήμανε ότι ο καθένας πρέπει να κάνει ότι του αναλογεί στη μάχη κατά της τρομοκρατίας.

«Αν η Αμερική δεν κάνει το καθήκον της στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, τι θα κάνουμε εμείς; Θα υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας. Η ανάληψη δράσης κατά της τρομοκρατίας δεν μπορεί να γίνει ζητώντας την άδεια άλλων» πρόσθεσε.

Η Τουρκία έχει σύνορα με τη Συρία και το Ιράκ στα νότια και έχει αναλάβει δράση για την εξάλειψη τρομοκρατικών βάσεων, αλλά και για την πρόληψη νέων που θα μπορούσαν να απειλήσουν την εθνική της ασφάλεια και την ασφάλεια των ντόπιων κατά μήκος των συνόρων της.

Η Τουρκία έχει εκφράσει εδώ και πολύ καιρό την αντίθεσή της για τη συνεργασία των ΗΠΑ με το PG/PKK (το συριακό σκέλος του PKK) στη βόρεια Συρία.

Από το 2016, η Άγκυρα έχει πραγματοποιήσει τρεις επιχειρήσεις κατά της τρομοκρατίας κατά μήκος των συνόρων της στη βόρεια Συρία για να προλάβει την οργάνωση ενός τρομοκρατικού διαδρόμου. Πρόκειται για τις επιχειρήσεις, Ασπίδα του Ευφράτη (2016), Κλάδος Ελαίας (2018) και Πηγή Ειρήνης (2019).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ