ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Κοκτέιλ φαρμάκων μολύνει τα ψάρια στις ακτές της Φλόριντα

ΗΠΑ: Κοκτέιλ φαρμάκων μολύνει τα ψάρια στις ακτές της Φλόριντα
Ερευνητές εντόπισαν κατά μέσο όρο επτά φαρμακευτικές ουσίες σε κάθε οστεόψαρο που ζει στις ακτές της Φλόριντα (Φωτογραφία αρχείου) AP Photo / J. Pat Carter

Ένα κοκτέιλ φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων αντικαταθλιπτικών, αντιυπερτασικών, αντιβιοτικών ανίχνευσαν ερευνητές στα ψάρια των ακτών της Φλόριντα, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η τριετής μελέτη διεξήχθη από ερευνητές στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Φλόριντα και το Bonefish & Tarpon Trust (BTT), έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που εδρεύει στο Μαϊάμι και επικεντρώνεται στη διατήρηση των οστεόψαρων και του ταρπόν, ανέφερε σε δελτίο τύπου το πανεπιστήμιο.

Τα οστεόψαρα είναι μια οικογένεια ψαριών που βρίσκονται σε όλο τον Ατλαντικό και τον Ειρηνικό ωκεανό και τα ταρπόν βρίσκονται στον Ατλαντικό και στον Ινδο-Ειρηνικό ωκεανό.

Οι ερευνητές πήραν δείγματα ιστών από 93 οστεόψαρα στον κόλπο του Μπισκέιν και στα Φλόριντα Κις από το 2018, όταν ξεκίνησε η μελέτη. Σε κάθε οστεόψαρο εντοπίστηκαν κατά μέσο όρο επτά φαρμακευτικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση, αντικαταθλιπτικά, φάρμακα για τη θεραπεία του προστάτη, αντιβιοτικά και αναλγητικά, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Σε ένα ψάρι εντοπίστηκαν ίχνη συνολικά 17 διαφορετικών φαρμακευτικών ουσιών.

Τα ευρήματα αντικατοπτρίζουν το σοβαρό πρόβλημα της μόλυνσης των ωκεανών με ανθρώπινα λύματα, ανέφερε το πανεπιστήμιο.

«Αυτά τα ευρήματα είναι πραγματικά ανησυχητικά», δήλωσε η Τζένιφερ Ρίατζ, οικολόγος και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο.

«Τα φαρμακευτικά προϊόντα είναι μια αόρατη απειλή για την αλιεία μας και υπογραμμίζουν την επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπίσουμε τα μακροχρόνια ζητήματα υποδομής λυμάτων», σημείωσε.

Η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) τοποθετεί τα οστεόψαρα στην κατηγορία των «σχεδόν απειλούμενων» είδη, με τον πληθυσμό τους να μειώνεται λόγω ενός συνδυασμού αλιείας, απώλειας οικοτόπων και μόλυνσης των υδάτων.

Από το 2013, τα οστεόψαρα είναι ένα είδος που αλιεύεται μόνο στη Φλόριντα, σύμφωνα με την Επιτροπή Διατήρησης Ψαριών και Άγριας Ζωής της Πολιτείας. Τα ψάρια γίνονται στόχος ερασιτεχνών ψαράδων, καθώς μπορούν να φτάσουν σε εντυπωσιακά μεγέθη.

Fish off the coast of Florida test positive for pharmaceutical drugs, says study, By Zoe Sottile, CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ