ΚΟΣΜΟΣ

Τραγωδία στο Τέξας: Το υπουργείο Δικαιοσύνης «ανοίγει» έρευνα για την αντίδραση της αστυνομίας

Τραγωδία στο Τέξας: Το υπουργείο Δικαιοσύνης «ανοίγει» έρευνα για την αντίδραση της αστυνομίας
Η έρευνα θα είναι «δίκαιη, διαφανής και ανεξάρτητη», αναφέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ AP Photo/Jae C. Hong, File

Καθώς η οργή εντείνεται για το χρόνο που μεσολάβησε έως ότου επέμβει η αστυνομία για να σταματήσει τον δράστη που αιματοκύλισε το δημοτικό σχολείο της κωμόπολης Ουβάλντε στο Τέξας, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο οι αστυνομικές δυνάμεις ανταποκρίθηκαν στην επίθεση με πυροβολισμούς που κόστισε τη ζωή σε 19 παιδιά και δύο δασκάλες.

«Ο στόχος της έρευνας αυτής είναι να παρασχεθεί μια ανεξάρτητη περιγραφή των ενεργειών και των αντιδράσεων των δυνάμεων επιβολής του νόμου εκείνη την ημέρα και να προσδιοριστούν τα διδάγματα που πρέπει να αντληθούν και οι βέλτιστες πρακτικές, ώστε να προετοιμαστούν καλύτερα οι δυνάμεις της τάξης όταν θα αντιμετωπίζουν περιστατικά με ενεργό σκοπευτή» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άντονι Κόλεϊ.

Η έρευνα, την οποία ζήτησε η δημαρχία της Ουβάλντε, θα είναι «δίκαιη, διαφανής και ανεξάρτητη» και θα καταλήξει στη δημοσιοποίηση της έκθεσης, επισήμανε.

Πριν από λίγα 24ωρα ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Πολιτικής Ασφάλειας της Πολιτείας Στήβεν ΜακΚρόου άσκησε κριτική σε πτυχές των ενεργειών της αστυνομίας, επικεντρώνοντας στον χρόνο που χρειάστηκε για την αντιμετώπιση του περιστατικού. «Ελήφθη η απόφαση ότι επρόκειτο για επεισόδιο που ένας δράστης έχει ταμπουρωθεί κάπου» εξήγησε για τον τρόπο σκέψης των αστυνομικών.

Αντί να υπάρξει άμεση επέμβαση στην σχολική αίθουσα και να εξουδετερωθεί ο δράστης, ο επικεφαλής της τοπικής αστυνομικής δύναμης εκτίμησε ότι «υπήρχε χρόνος για να εντοπιστούν τα κλειδιά και για να έρθει μια ειδική ομάδα δράσης με τον απαραίτητο εξοπλισμό για να πραγματοποιηθεί η εισβολή στην σχολική τάξη».

«Εκ του αποτελέσματος είναι σαφές ότι δεν ήταν η σωστή απόφαση. Ήταν λάθος απόφαση. Δεν υπάρχει δικαιολογία για αυτό. Αλλά πάλι, δεν ήμουν εκεί» δήλωσε.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι από την ώρα που έφθασε η αστυνομία στο σημείο έως τη στιγμή που έγινε η επέμβαση στη σχολική αίθουσα πέρασαν 40 λεπτά.

Στη διάρκεια αυτών των κρίσιμων λεπτών, ο δράστης άνοιγε πυρ κατά παιδιών και δασκάλων, ενώ μαθητές και γονείς παρακαλούσαν τους αστυνομικούς να πραγματοποιήσουν την επέμβαση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν παρουσιαστεί, ο δράστης τράκαρε το αυτοκίνητό του κοντά στο σχολείο στις 11:30 (τοπική ώρα) και λίγο αργότερα εισέβαλε στο συγκρότημα, με την αστυνομία να πραγματοποιεί τελικά την επέμβαση και να τον εξουδετερώνει στις 12:51.

Ο Τζον Μπάιντεν στην Ουβάλντε

Πέντε ημέρες μετά το μακελειό, στην κωμόπολη του Τέξας έφθασε την Κυριακή ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, με τη σύζυγό του Τζιλ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θέλησε με την επίσκεψή του να δώσει παρηγοριά και να εκφράσει τη συμπόνια και τη συμπαράστασή του στις οικογένειες που πενθούν τα παιδιά τους και τις δύο δασκάλες στο περιστατικό με πυροβολισμούς, που συγκλόνισε την Αμερική και επανέφερε τη συζήτηση για την οπλοκατοχή.

Ο 79χρονος Δημοκρατικός, ο οποίος έχει χάσει δύο από τα παιδιά του- την κόρη του όταν ήταν ακόμα μωρό σε τροχαίο και έναν ενήλικο γιο από καρκίνο- μίλησε για τον δικό του πόνο. «Το να χάνεις ένα παιδί είναι σαν να σου ξεριζώνουν ένα κομμάτι της ψυχής σου», είπε την Τρίτη. «Τίποτα δεν είναι ξανά το ίδιο».

Στην Ουβάλντε το ζεύγος Μπάιντεν μετέβη αρχικά στο μνημείο που ανεγέρθηκε για τα θύματα μπροστά από το δημοτικό σχολείο, και επρόκειτο εν συνεχεία να παραστεί σε επιμνημόσυνη δέηση για να συναντήσει ακολούθως τις οικογένειες των θυμάτων και των επιζώντων του μακελειού, και να συνομιλήσει με μέλη των ομάδων διάσωσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ