ΚΟΣΜΟΣ

Αίγυπτος: 15 χρόνια κάθειρξη για υπονόμευση της ασφάλειας της χώρας σε πρώην υποψήφιο πρόεδρο

Αίγυπτος: 15 χρόνια κάθειρξη για υπονόμευση της ασφάλειας της χώρας σε πρώην υποψήφιο πρόεδρο
Ο Αμπούλ Φουτούχ είχε συμπεριληφθεί στη λίστα των «τρομοκρατών» και τα περιουσιακά του στοιχεία είχαν «παγώσει» τα τελευταία τέσσερα χρόνια ΑΠΕ/ΜΠΕ

Δεκαπέντε χρόνια ποινή κάθειρξης για διασπορά «ψευδών πληροφοριών» και «υπονόμευση της ασφάλειας του κράτους», επέβαλε αιγυπτιακό δικαστήριο στον Άμπντελ Μονέιμ Αμπούλ Φουτούχ, υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές του 2012.

Προφυλακισμένος από τον Φεβρουάριο του 2018 –μολονότι το μέτρο αυτό δεν μπορεί να επιβάλλεται για πάνω από δύο χρόνια, σύμφωνα με την αιγυπτιακή νομοθεσία, ο κ. Αμπούλ Φουτούχ καταδικάστηκε μαζί με άλλους 24 ισλαμιστές αντιπολιτευόμενους, χθες Κυριακή (29/5). Ωστόσο ο ίδιος μπορεί να ασκήσει έφεση.

Ανάμεσά τους ήταν ο Μαχμούντ Εζάτ, ο άλλοτε ανώτατος ηγέτης των πλέον απαγορευμένων Αδελφών Μουσουλμάνων, που είχε ήδη καταδικαστεί να εκτίσει ισόβια κάθειρξη για «κατασκοπεία», και ο άλλοτε δεύτερος τη τάξει του κόμματος «Μασρ Καουίγια» («Ισχυρή Αίγυπτος») του κ. Αμπούλ Φουτούχ, ο Μοχάμεντ αλ Κάσας.

Ο κ. Αμπούλ Φουτούχ είχε συλληφθεί μετά την επιστροφή του από το Λονδίνο, όπου είχε παραχωρήσει συνεντεύξεις κατά τη διάρκεια των οποίων επέκρινε την κυβέρνηση και κάλεσε σε αποχή στις προεδρικές εκλογές που οδήγησαν, κάτι που δεν αποτέλεσε έκπληξη, στην επανεκλογή του Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι.

Το 2012 ήταν υποψήφιος στις εκλογές που κέρδισε ο υποψήφιος των Αδελφών Μουσουλμάνων, ο Μοχάμεντ Μούρσι — τον οποίο ανέτρεψε ο κ. Σίσι, τότε αρχηγός του στρατού, με το πραξικόπημα του 2013.

Το όνομα του Αμπούλ Φουτούχ, είχε συμπεριληφθεί στη λίστα των «τρομοκρατών» και τα περιουσιακά του στοιχεία είχαν παγώσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια, κατηγορήθηκε πως ανήκε σε «παράνομη οργάνωση» ενώπιον αντιτρομοκρατικού δικαστηρίου.

Όμως, αν και για ορισμένο διάστημα θεωρείτο προσκείμενος στους Αδελφούς Μουσουλμάνους, προτού αποκλειστεί από την ηγεσία τους το 2009, αρνήθηκε πως είχε οποιαδήποτε σχέση με το κίνημα αυτό.

Ο συνήγορος υπεράσπισής του, ο Χάλεντ Αλί, μορφή της αιγυπτιακής αριστεράς, και αυτός άλλοτε υποψήφιος για την προεδρία, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τα όπλα των μηχανισμών του κ. Σίσι για να υπερασπιστεί τον εντολέα του.

Υπέβαλε τον Απρίλιο στους δικαστές ως αποδεικτικό υλικό βίντεο που είχαν τραβηχτεί εν αγνοία του κ. Αμπούλ Φουτούχ από την υπηρεσία πληροφοριών, στα οποία επέκρινε τους Αδελφούς Μουσουλμάνους.

Η Διεθνής Αμνηστία –η οποία πρόσφατα ανέφερε πως η Αίγυπτος έχει το παγκόσμιο ρεκόρ ως προς την επιβολή θανατικών ποινών, με πάνω από 350 το 2021– στηλίτευσε την απόφαση και την ποινή, κάνοντας λόγο για «εντελώς άδικες πολιτικές δίκες», καταγγέλλοντας πως οι κατηγορούμενοι υπέστησαν «βασανιστήρια και κακομεταχείριση» όσο βρίσκονταν υπό κράτηση και καλώντας τον κ. Σίσι να δώσει εντολή να αφεθούν ελεύθεροι.

Ο κ. Αμπούλ Φουτούχ, «ηλικίας 70 ετών», στερείται «επί χρόνια τις ιατρικές φροντίδες» που έχει ανάγκη, πρόσθεσε η οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στην πολυπληθέστερη αραβική χώρα, η οποία μετρά πάνω από 60.000 πολιτικούς κρατούμενους, σύμφωνα με ΜΚΟ, ο κ. Σίσι πρότεινε στα τέλη του Απριλίου «εθνικό διάλογο». Όμως οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αντιμετώπισαν με έντονη επιφύλαξη τη χειρονομία, καθώς όπως λένε δεν έχει φέρει μέχρι σήμερα παρά απλώς την απελευθέρωση περίπου σαράντα πολιτικών κρατούμενων.

α

ΔΗΜΟΦΙΛΗ