ΚΟΣΜΟΣ

Έκρηξη παγιδευμένου οχήματος στη Μελιτόπολη με στόχο τον επικεφαλής της φιλορωσικής διοίκησης

Έκρηξη παγιδευμένου οχήματος στη Μελιτόπολη με στόχο τον επικεφαλής της φιλορωσικής διοίκησης
EPA/ALESSANDRO GUERRA (Φωτογραφά αρχείου)

Έκρηξη σημειώθηκε στην κατεχόμενη Μελιτόπολη της νοτιανατολικής Ουκρανίας νωρίς τη Δευτέρα, ακριβώς έξω από το γραφείο του επικεφαλής της φιλορωσικής διοίκησης της περιοχής, σύμφωνα με Ουκρανούς και Ρώσους αξιωματούχους.

Παρόλο που, για την ώρα, δεν έχει καταστεί σαφές ποιος πραγματοποίησε την επίθεση, τόσο οι Ουκρανοί όσο και οι Ρώσοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι στόχευε τον διορισμένο από τις ρωσικές δυνάμεις επικεφαλής της περιοχής, Γεβγκένι Μπαλίτσκι, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times.

Οι φιλορωσικές αρχές ανακοίνωσαν πως στις 07:40 το πρωί ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη στο κέντρο της Μελιτόπολης, που βρίσκεται κοντά στην Αζοφική Θάλασσα, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό δύο ατόμων - μιας 28χρονης γυναίκα και ενός 25χρονου άνδρα.

«Σήμερα το πρωί έγινε μια τρομοκρατική επίθεση με στόχο την αποσταθεροποίηση της ειρηνικής ζωής της πόλης. Η ουκρανική κυβέρνηση συνεχίζει τον πόλεμο κατά του άμαχου πληθυσμού και των υποδομών των πόλεων», ανέφεραν οι φιλορωσικές αρχές.

«Πρόκειται για μια κυνική, τρομοκρατική ενέργεια του καθεστώτος του Κιέβου, μια ενέργεια που έχει στόχο να εκφοβίσει τους κατοίκους της πόλης μας, μια ενέργεια που είχε στόχο τους αμάχους», κατήγγειλε η Γκαλίνα Ντανιλτσένκο, η νέα δήμαρχος της πόλης που διορίστηκε από τις ρωσικές δυνάμεις, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ria Novosti.

«Πρόκειται για μια φρικτή κατάσταση και το καθεστώς του Κιέβου δεν μπορεί να διανοηθεί ότι οι κάτοικοι της Μελιτόπολης δεν θέλουν πλέον καμία σχέση μαζί του, θέλουμε να ζήσουμε μια νέα ζωή, μια άλλη ζωή, μια ειρηνική ζωή», τόνισε η ίδια.

Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας (το αντίστοιχο Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών), εξέδωσε επίσης δήλωση λέγοντας ότι θα ερευνήσει την έκρηξη, για την οποία κατηγόρησε «Ουκρανούς σαμποτέρ» και η οποία σημειώθηκε κατά τη διάρκεια διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας. Όπως υποστήριξε, τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων δύο εθελοντές.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, απέδωσε την επίθεση σε «εθνικιστές» Ουκρανούς.

Ο ρωσικός στρατός κατέλαβε τη Μελιτόπολη τις πρώτες ημέρες της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Στις 11 Μαρτίου ο δήμαρχός της, Ιβάν Φεντόροφ, είχε πέσει θύμα απαγωγής από τους Ρώσους, προτού αφεθεί ελεύθερος λίγες ημέρες αργότερα.

Ο Φεντόροφ δήλωσε ότι όποιος και αν είναι υπεύθυνος για την έκρηξη, αυτή η ενέργεια υποδηλώνει το επίπεδο τοπικής αντιπολίτευσης που θα συνεχίσει να βρίσκεται αντιμέτωπη η Ρωσία.

«Το έδαφος θα καεί» στη Μελιτόπολη, είπε, «έως ότου οι Ρώσοι φύγουν από την πόλη».

Η επίθεση σημειώθηκε ενόσω ο ουκρανικός στρατός επιχειρεί να ανακτήσει εδάφη στη γειτονική Χερσώνα. Στις 23 Μαΐου ο Αντρέι Τσεβτσίκ, ο δήμαρχος που διόρισε η Μόσχα στην Ενεργκοντάρ, μια άλλη πόλη της νότιας Ουκρανίας, είχε τραυματιστεί σε έκρηξη μαζί με δύο σωματοφύλακές του.

Οι πόλεις Μελιτόπολη και Ενεργκοντάρ βρίσκονται στην ουκρανική επαρχία Ζαπορίζια, μεγάλο μέρος της οποίας έχει καταληφθεί από τη Μόσχα. Αυτή συνορεύει με τη Χερσώνα που βρίσκεται πλήρως υπό ρωσικό έλεγχο, την προσάρτηση της οποίας φαίνεται να σχεδιάζει η Μόσχα.

Η Ρωσία πλέον ελέγχει τις παράκτιες περιοχές στην Αζοφική Θάλασσα γεγονός που της επιτρέπει να δημιουργήσει μια χερσαία γέφυρα για να ενώσει την Κριμαία την οποία προσάρτησε το 2014 με το ρωσικό έδαφος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ