ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν: Η Ρωσία θα διευκολύνει την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία σε συντονισμό με την Τουρκία

Πούτιν: Η Ρωσία θα διευκολύνει την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία σε συντονισμό με την Τουρκία
Vladimir Smirnov/Sputnik, Kremlin/Pool Photo via AP

Σε συνομιλίες με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να διευκολύνει την απρόσκοπτη εξαγωγή σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια.

«Κατά τη συζήτηση για την κατάσταση στην Ουκρανία, δόθηκε έμφαση στη διασφάλιση της ασφαλούς ναυσιπλοΐας στη Μαύρη και την Αζοφική θάλασσα και στην εξάλειψη της απειλής ναρκών στα ύδατά τους. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν σημείωσε την ετοιμότητα της ρωσικής πλευράς να διευκολύνει την απρόσκοπτη θαλάσσια μεταφορά εμπορευμάτων σε συντονισμό με τους Τούρκους εταίρους. Αυτό ισχύει και για την εξαγωγή σιτηρών από λιμάνια της Ουκρανίας» σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Ο Πούτιν πρόσθεσε, σύμφωνα με το Reuters, ότι εάν αρθούν οι κυρώσεις, τότε η Ρωσία θα μπορούσε να «εξάγει σημαντικούς όγκους λιπασμάτων και γεωργικών προϊόντων».

Περισσότεροι από 20 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών και καλαμποκιού έχουν «εγκλωβιστεί» στην Ουκρανία, δεδομένου ότι η Ρωσία έχει μπλοκάρει τις εξαγωγές. Η Ουκρανία συνήθιζε να εξάγει τα περισσότερα από τα αγαθά της μέσω θαλάσσης, αλλά από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στη χώρα, αναγκάστηκε να βρεις χερσαίες οδούς μεταφοράς μέσω τρένων ή μέσω των μικρών λιμανιών της στον Δούναβη.

Ως αποτέλεσμα, οι παγκόσμιες τιμές σιταριού εκτινάχθηκαν κατά 20% τον Μάρτιο, λόγω των άμεσων επιπτώσεων του πολέμου στην παραγωγή σιταριού, με τον πλανήτη να αντιμετωπίζει μια συχεχώς επιδεινούμενη κατάσταση επισιτιστικής ανασφάλειας και υποσιτισμού.

Προ ημερών, το Παρίσι ανακοίνωσε ότι οι Εμανουέλ Μακρόν και Όλαφ Σολτς επισήμαναν στον Πούτιν ότι θα πρέπει να αρθεί ο αποκλεισμός της Οδησσού ούτως ώστε να καταστεί εφικτή η εξαγωγή δημητριακών από την Ουκρανία μέσω της Μαύρης θάλασσας και να αποφευχθεί μία παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος υποσχέθηκε ότι θα επιτρέψει την ακίνδυνη πρόσβαση πλοίων στο λιμάνι της Οδησσού. Προς τον σκοπό αυτό, ο Γάλλος πρόεδρος και ο Γερμανός καγκελάριος ζήτησαν να επιταχυνθούν οι διαδικασίες στο επίπεδο του ΟΗΕ.

Καθώς αυξάνεται η παγκόσμια ανησυχία για τις ελλείψεις τροφίμων και την αύξηση των τιμών, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δηλώνει δημοσίως ότι είναι πρόθυμος να διευκολύνει τις εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων, αλλά μόνο εάν αρθούν οι κυρώσεις στη χώρα του. Δεν διευκρινίζει ωστόσο αν αναφερόται στις ρωσικές εξαγωγές ή σε εκείνες από την Ουκρανία που έχουν σταματήσει από το μπλοκάρισμα των λιμανιών της Μόσχας από τότε που ξεκίνησε η εισβολή της στα τέλη Φεβρουαρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ