ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ: Το μόνο που καταλαβαίνει ο Πούτιν είναι οι κυρώσεις

Ζελένσκι στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ: Το μόνο που καταλαβαίνει ο Πούτιν είναι οι κυρώσεις
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τους Ευρωπαίους να παραμείνουν ενωμένοι καθώς και να προχωρήσουν σε συμφωνία για το έκτο πακέτο κυρώσεων το συντομότερο δυνατόν AP/Czarek Sokolowski (Φωτογραφία Αρχείου)

Περίπου δέκα λεπτά διήρκεσε η τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Στην παρέμβασή του, ο Ουκρανός πρόεδρος κάλεσε  τους Ευρωπαίους να παραμείνουν ενωμένοι καθώς και να προχωρήσουν σε συμφωνία για το έκτο πακέτο κυρώσεων το συντομότερο δυνατόν.

Όπως σημείωσε η ίδια πηγή, μεταξύ του πέμπτου και του έκτου πακέτου κυρώσεων έχουν χάσει τη ζωή τους πολλά παιδιά, ενώ υπογράμμισε ότι ο δρόμος των κυρώσεων είναι ο μόνος που καταλαβαίνει ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Χαμηλώνει ο πήχης των προσδοκιών της ΕΕ για επίτευξη συμφωνίας για το εμπάργκο του ρωσικού πετρελαίου

Αξίζει να σημειωθεί πως από την πλευρά της, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαμηλώνει τον πήχη των προσδοκιών για επίτευξη συμφωνίας σχετικά με την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο κατά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες.

Επί τάπητος τίθεται το ήδη αποδυναμωμένο ευρωπαϊκό σχέδιο περί μερικού εμπάργκο, στο οποίο εντούτοις η Ουγγαρία εξακολουθεί να προβάλλει ενστάσεις ζητώντας περαιτέρω εγγυήσεις για την τροφοδοσία της.

Προς επίτευξη συμβιβασμού, η ΕΕ οδηγείται σε «εκπτώσεις» σχετικά με την επιβολή του πετρελαϊκού εμπάργκο, το οποίο περιλαμβάνεται στο δρομολογούμενο έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία και αποτελεί αντικείμενο διαπραγματεύσεων στους κόλπους των «27» εδώ και έναν μήνα.

Η προοπτική ολικού εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο έχει πλέον απομακρυνθεί, με τη σκλήρη διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη να είναι ενδεικτική των ακόμη μεγαλύτερων δυσκολιών που θα ενσκύψουν όταν φτάσει η «ώρα» του φυσικού αερίου.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξετάζουν στις Βρυξέλλες το προσχέδιο συμφωνίας, που «κλείδωσε» κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, κατόπιν μαραθώνιων διαβουλεύσεων σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων, αλλά χωρίς προοπτική οριστικής υιοθέτησης σε αυτό το στάδιο, όπως ουσιαστικά προανήγγειλε προσερχόμενη στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η επί της αρχής συμβιβαστική συμφωνία προβλέπει απαγόρευση των εισαγωγών πετρελαίου στην Ευρώπη διά θαλάσσης από το τέλος του 2022 και προσωρινή εξαίρεση από την απαγόρευση των εισαγωγών μέσω του αγωγού Ντρουζμπά προς κάμψη των αντιρρήσεων της Ουγγαρίας -σε μία κίνηση που εφόσον τελικά εγκριθεί θα ευνοήσει παράλληλα την Σλοβακία, την Τσεχία, αλλά και τη Γερμανία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ