ΚΟΣΜΟΣ

Νότα από την Τουρκία σε Γερμανία και Γαλλία για το ΡΚΚ - Διευρύνει τις πιέσεις της στο ΝΑΤΟ

Νότα από την Τουρκία σε Γερμανία και Γαλλία για το ΡΚΚ - Διευρύνει τις πιέσεις της στο ΝΑΤΟ
Αναφερόμενος στην υποψηφιότητα της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ζήτησε ακόμη και τη θέσπιση από τις δύο σκανδιναβικές χώρες αντιτρομοκρατικού νόμου AP Photo/Michael Sohn

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας επέδωσε νότα στη Γαλλία και τη Γερμανία ζητώντας τον περιορισμό της δράσης των μελών της κουρδικής οργάνωσης PKK στην επικράτειά τους.

Σε συνέντευξη του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε:

«Καλέσαμε χθες (Δευτέρα) τους δύο πρέσβεις στο υπουργείο και δώσαμε νότα. Τους πρέσβεις της Γερμανίας και της Γαλλίας. Τους μεταφέραμε τη θέση μας ότι οι διαδηλώσεις με τα «κουρέλια» (σ.σ. εννοεί τα σύμβολα) του PKK δεν πρέπει να επαναληφθούν ξανά»

Η κίνηση αυτή της Αγκυρας έρχεται να διευρύνει τις αξιώσεις της από τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ σε θέματα τρομοκρατίας, όπως η ίδια χαρακτηρίζει τη δράση των Κούρδων ανταρτών και τους οπαδούς του κινήματος του Φετχουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορεί ως ενορχηστρωτή του στρατιωτικού πραξικοπήματος του 2016. Κι αυτό την ώρα που μπλοκάρει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Συμμαχία, ζητώντας από τις δύο χώρες να μην προσφέρουν πολιτικό άσυλο και καταφύγιο σε μέλη των προσκείμενων στα κινήματα αυτά οργανώσεων, καθώς και σε διανοούμενους πολιτικούς πρόσφυγες που εγκατέλειψαν την Τουρκία.

Αναφερόμενος στην υποψηφιότητα της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ζήτησε ακόμη και τη θέσπιση από τις δύο σκανδιναβικές χώρες αντιτρομοκρατικού νόμου:

«Θα πρέπει να δεσμευτούν ότι θα στηρίξουν τον αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας. Να μην στηρίζουν του το PKK/YPG. Επέβαλαν περιορισμούς στις εξαγωγές της αμυντικής βιομηχανίας λόγω των (στρατιωτικών) επιχειρήσεων μας. Γιατί αυτές οι δύο χώρες θέλουν να γίνουν μέλη; Έχουν ανησυχίες για την ασφάλειά τους. Αλλά από την άλλη πλευρά είναι αδύνατο να μην βλέπουμε τις ανησυχίες για την ασφάλεια της Τουρκίας, η οποία είναι σύμμαχος. Πρέπει να θεσπιστεί αντιτρομοκρατικός νόμος. Βρίσκονται μακριά από ζώνες τρομοκρατίας και οι νόμοι τους φτιάχτηκαν ανάλογα. Τότε θα πρέπει να αλλάξουν».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ