ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Βομβαρδισμός χημικού εργοστασίου στο Σεβεροντονέτσκ - Εγκλωβισμένοι 12.000 άμαχοι

Ουκρανία: Βομβαρδισμός χημικού εργοστασίου στο Σεβεροντονέτσκ - Εγκλωβισμένοι 12.000 άμαχοι
AP Photo/Natacha Pisarenko

Ρωσικό βομβαρδισμό χημικού εργοστασίου και συγκεκριμένα δεξαμενής νιτρικού οξέως στο Σεβεροντονέτσκ ανακοίνωσε Ουκρανός αξιωματούχος, με την στρατηγικής σημασίας πόλη για τον έλεγχο του Ντονμπάς να βρίσκεται κατά το ήμισυ υπό τον έλεγχο του ρωσικού στρατού.

Ο κυβερνήτης του Λουχάνσκ, Σερχίι Χαϊντάι, δήλωσε ότι οι ρωσικός στρατός χτύπησε «μια δεξαμενή με νιτρικό οξύ σε ένα χημικό εργοστάσιο», ενώ προέτρεψε τους κατοίκους να μην βγουν από το κρησφύγετο λόγω των επικίνδυνων επιπτώσεων του οξέος.

Ο Χαϊντάι ανάρτησε μια φωτογραφία στην οποία διακρίνεται ένα μεγάλο, ροζ νέφος στον ουρανό της πόλης, ενώ δεν έδωσε άλλες διευκρινίσεις για τυχόν θύματα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κρίσιμες υποδομές της πόλης έχουν καταστραφεί σχεδόν κατά 100%.

Υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων το ήμισυ του Σεβεροντονέτσκ

«Η γραμμή του μετώπου έκοψε την πόλη στα δύο» επιβεβαίωσε, μιλώντας στην ουκρανική τηλεόραση, ο Αλεξάντρ Στριούκ, ο δήμαρχος του Σεβεροντονέτσκ. «Αλλά η πόλη αμύνεται ακόμη, είναι ακόμη ουκρανική και οι στρατιώτες μας την υπερασπίζονται», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, πλάνα με αυτονομιστές στρατιώτες -ενδεχομένως Τσετσένοι μαχητές- οι οποίοι περπατούν στο κέντρο της πόλης Σεβεροντονέτσκ έκαναν την εμφάνισή τους τόσο στην κρατική ρωσική τηλεόραση όσο και στα social media.

Συγκεκριμένα, βίντεο δείχνει πέντε στρατιώτες να περπατούν στους δρόμους της πόλης και να συνομιλούν με κατοίκους, ενώ ισχυρίζονται ότι το Σεβεροντονέτσκ «απελευθερώθηκε». Υποστηρίζουν ότι η κατάσταση στην κεντρική πόλη της επαρχίας του Λουχάνσκ είναι «υπό έλεγχο» και πως μπορεί να αποσταλεί ανθρωπιστική βοήθεια.

Το Σεβεροντονέτσκ και το γειτονικό Λισιτσάνσκ, που απέχει περίπου 80 χιλιόμετρα από τη διοικητική πρωτεύουσα του Λουχάνσκ, το Κραματόρσκ, είναι δύο πόλεις-κλειδιά για να επιτύχουν οι ρωσικές δυνάμεις τον δεδηλωμένο στόχο τους στην ευρύτερη περιοχή, δηλαδή τον πλήρη έλεγχο της λεκάνης του Ντονμπάς.

Στο Σεβεροντονέτσκ, μια πόλη που αριθμούσε 100.000 κατοίκους πριν από τον πόλεμο, ενδέχεται να έχουν απομείνει 12.000 άμαχοι, παγιδευμένοι από τις συγκρούσεις τους βομβαρδισμούς, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Νορβηγικού Προσφυγικού Συμβουλίου, μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης οι εργαζόμενοι της οποίας έδρευαν σε αυτήν την πόλη μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου και τη ρωσική εισβολή.

Μέχρι και πριν από μία εβδομάδα η οργάνωση αυτή έκανε διανομή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης στους κατοίκους του Σεβεροντονέτσκ και της γύρω περιοχής αλλά «λόγω της σφοδρότητας των μαχών» είναι πλέον αδύνατον να συνεχίσει, ανέφερε ο γενικός γραμματέας της, ο Γιαν Έγκελαντ. Το Συμβούλιο κάλεσε τις εμπόλεμες πλευρές να επιτρέψουν την πρόσβαση στις ανθρωπιστικές οργανώσεις και να συμβάλουν στην απομάκρυνση των αμάχων.

Μια κατάπαυση του πυρός ωστόσο, έστω και προσωρινή, μοιάζει απίθανη δεδομένου ότι έχουν σταματήσει οι ειρηνευτικές συνομιλίες.

Οι ρωσόφωνοι λένε πως η επιχείρηση εξελίσσεται πιο αργά από το αναμενόμενο

Το πρωί, πηγές από το στρατόπεδο των ρωσόφωνων που επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS παραδέχονται πως η επιχείρηση για την κατάληψή του Σεβεροντονέτσκ διαρκεί περισσότερο από ό,τι ήλπιζαν.

Αυτό παρά το γεγονός πως οι σφοδροί βομβαρδισμοί έχουν μετατρέψει μεγάλο μέρος περιοχής σε συντρίμμια αν και ο Λεονίντ Πάσετσνικ, ηγέτης της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας της Λουχάνσκ δηλώνει πως «πάνω από όλα θέλουμε να διατηρήσουμε την υποδομή της πόλης όρθια».

Την προώθηση των Ρώσων περιπλέκει το γεγονός ότι στον τομέα της βιομηχανικής πόλης αυτής βρίσκονται αρκετά χημικά εργοστάσια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ