ΚΟΣΜΟΣ

Αντίποινα της Gazprom: Φυσικό αέριο τέλος για Δανία και Shell Energy στη Γερμανία

Αντίποινα της Gazprom: Φυσικό αέριο τέλος για Δανία και Shell Energy στη Γερμανία
Η Μόσχα έχει ήδη διακόψει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στη Βουλγαρία, την Πολωνία και τη Φινλανδία, ενώ η εταιρεία Uniper, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία, ολοκλήρωσε την πρώτη πληρωμή ρωσικού φυσικού αερίου σε ρούβλια AP Photo/ BTA Lubomira Filipova

Στον τέταρτο μήνα του πολέμου στην Ουκρανία και με την Ευρωπαϊκή Ένωση να κρατά πλέον στα «χέρια» της τη συμφωνία για την επιβολή μερικού εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, η Gazprom κλείνει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου σε ολοένα και περισσότερες «μη φιλικές» ευρωπαϊκές χώρες. Ολλανδία, Δανία και εν μέρει η Γερμανία δέχονται τα ρωσικά «αντίποινα» μετά την άρνηση εταιρειών τους να καταβάλλουν πληρωμές σε ρούβλια κατ' απαίτηση της Μόσχας.

Την ίδια στιγμή, πάντως, -και ενώ η τροφοδοσία για τους πελάτες της γερμανικής Shell Energy διακόπτεται ακριβώς λόγω της άρνησης να πληρώσει σε ρούβλια- η Uniper, ο μεγαλύτερος γερμανικός εισαγωγέας ρωσικού φυσικού αερίου, γνωστοποίησε αντίθετα ότι ολοκλήρωσε την πρώτη πληρωμή στη βάση του νέου πλαισίου που έχει θέσει η Ρωσία.

H Gazprom ανακοίνωσε ότι διέκοψε πλήρως την Τρίτη τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην ολλανδική εταιρεία GasTerra και ταυτόχρονα προανήγγειλε ότι από αύριο, Τετάρτη 1η Ιουνίου, κλείνει τη στρόφιγγα και στην Orsted της Δανίας, καθώς και στους πελάτες της Shell Energy στη Γερμανία, καθώς αμφότερες αρνήθηκαν να πληρώσουν σε ρούβλια.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Orsted καθησυχάζει ότι δεν θα υπάρξει κάποιος άμεσος κίνδυνος για την τροφοδοσία της χώρας και η εταιρεία θα στραφεί στις ευρωπαϊκές αγορές για την άντληση φυσικού αερίου -με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Μαντς Νίπερ, να εκτιμά πως αυτό θα είναι εφικτό.

Ανάλογες διαβεβαιώσεις έχουν δοθεί και από την ολλανδική GasTerra, η οποία αγοράζει και εμπορεύεται αέριο για λογαριασμό της ολλανδικής κυβέρνησης.

Η εταιρεία έχει ανακοινώσει πως έχει ήδη συνάψει συμβάσεις με άλλους παρόχους για να καλύψει τα 2 δισ. κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου που επρόκειτο να παραλάβει από την Gazprom μέχρι τον Οκτώβριο. Η εταιρεία ανήκει κατά 50% στο ολλανδικό κράτος, ενώ οι εταιρείες Shell και Exxon έχουν η καθεμία τους το 25%.

Ως προς την Shell Energy στη Γερμανία, η Gazprom ανακοίνωσε, μέσω του λογαριασμού της στο Telegram, πως έλαβε ειδοποίηση από την εταιρεία ότι δεν προτίθεται να πραγματοποιήσει πληρωμές σε ρούβλια.

Η Gazprom ανέφερε ότι η διακοπή της τροφοδοσίας θα «κοστίσει» στην Shell 1,2 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στον ετήσιο εφοδιασμό της -το οποίο αποτελεί πάντως μόνο ένα μικρό κλάσμα από τα 95 δισ. κυβικά μέτρα της συνολικής ετήσιας κατανάλωσης στη χώρα, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας.

Παρ' όλα αυτά η κίνηση της Gazprom δύναται να προκαλέσει ορισμένες αναταράξεις στη γερμανική βιομηχανία που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο. Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε στο CNN Business ότι «παρακολουθεί την κατάσταση πολύ στενά», διαβεβαιώνοντας σε κάθε περίπτωση πως η ασφάλεια του εφοδιασμού είναι εγγυημένη.

Πρώτη πληρωμή σε ρούβλια από τη γερμανική Uniper

Η Μόσχα έχει ήδη διακόψει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στη Βουλγαρία, την Πολωνία και τη Φινλανδία, εξαιτίας της άρνησής του να πληρώσουν σε ρούβλια. Γερμανικές, ιταλικές και γαλλικές εταιρείες, ωστόσο, έχουν αναφέρει πως θα ακολουθήσουν το μηχανισμό πληρωμών που ορίζει η Gazprom για να διατηρήσουν την τροφοδοσία.

Το Κρεμλίνο απαιτεί από τους Ευρωπαίους αγοραστές να διατηρούν δύο λογαριασμούς, έναν σε ευρώ και έναν σε ρούβλια, με την Gazprombank να αναλαμβάνει τη μετατροπή συναλλάγματος. Τα ευρωπαϊκά κράτη έχουν διχαστεί σχετικά με το πώς να χειριστούν την απαίτηση της Μόσχας, ενώ έχει επικρατήσει σύγχυση ως προς το εάν συνιστά παραβίαση η μη των ευρωπαϊκών κυρώσεων.

Η Ρωσία από πλευράς της έχει δηλώσει ότι περίπου οι μισοί από τους ξένους πελάτες της Gazprom συμμορφώθηκαν με το αίτημα και άνοιξαν λογαριασμούς σε ρούβλια, χωρίς να κατονομάσει καμία εταιρεία.

Η εταιρεία Uniper, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία, γνωστοποίησε την Τρίτη πως ολοκλήρωσε την πρώτη πληρωμή σύμφωνα με την απαίτηση της Μόσχας, προκειμένου να διασφαλίσει τη συνέχιση της ροής φυσικού αερίου που είναι κρίσιμη για τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία.

«Όπως άλλες γερμανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες, η Uniper άλλαξε τον τρόπο πληρωμής για τις παραδόσεις φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Η Uniper πληρώνει σε ευρώ σύμφωνα με τον νέο μηχανισμό πληρωμών», αναφέρει η εταιρεία με έδρα το Ντίσελντορφ. «Η πρώτη από αυτές τις πληρωμές έγινε στα τέλη Μαΐου. Επομένως, η Uniper ενήργησε εντός του πλαισίου των κυρώσεων και μπορεί να συνεχίσει να διασφαλίζει την έγκαιρη εκπλήρωση των όρων της σύμβασης», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Το σχέδιο πληρωμών της Ρωσίας έχει προκαλέσει ρωγμές στην ενιαία αντίδραση της Ευρώπης αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς ορισμένα κράτη-μέλη αρνήθηκαν να συμφωνήσουν και άλλα αναζήτησαν τρόπους για να συμμορφωθούν με την απαίτηση της Μόσχας.

Η Γερμανία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο, το οποίο πέρυσι αντιπροσώπευε πάνω από το 50% των εισαγωγών καυσίμων. Τον προηγούμενο μήνα η Uniper είχε προαναγγείλει ότι θα πραγματοποιούσε στα τέλη Μαΐου την πρώτη πληρωμή σύμφωνα με το νέο σχέδιο, χωρίς να διευκρινίσει την ακριβή ημερομηνία.

Η Uniper, η οποία επιδιώκει να πωλήσει τη ρωσική θυγατρική Unipro, υπογραμμίζει ότι η διαδικασία ολοκληρώθηκε σε συντονισμό με τη γερμανική κυβέρνηση και ακολουθεί τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ